Alles over huren: wat zijn de mogelijkheden?

Wil je verhuizen en ben je benieuwd wat je opties zijn? Hoe vind je een woning die bij je past en waarom zijn huurprijzen zo verschillend? Lees hier alles over huren!

Op zoek naar een huurwoning

Veel verhuurders plaatsen hun huurwoningen op Funda, Marktplaats of andere verzamelsites. De woningen die je hier kunt vinden zijn vaak vrije sector huurwoningen en daarom best prijzig. Ben je op zoek naar een goedkopere woning? Dan kun je kijken bij de Eindhovense woningcorporaties.

Inschrijven: niet altijd nodig

Veel woningcorporaties werken met inschrijving. Hoe langer je bent ingeschreven als woningzoekende, hoe meer kans je maakt op een woning. Dit betekent dat het een aantal jaar kan duren voordat je een woning krijgt. Het is daarom verstandig om je direct in te schrijven als je 18 jaar bent. Je bouwt dan een inschijfduur op die je kunt gebruiken wanneer je écht een woning zoekt. Sommige woningcorporaties werken met loting, waaronder Wooninc. Woningen die beschikbaar zijn, worden geplaatst op www.wooniezie.nl. Iedereen die meeloot maakt evenveel kans.


Waarom is de ene woning zo duur en de andere woning wel betaalbaar? Lees hieronder alles over geliberaliseerde huur (ook wel particuliere of vrije sector huur genoemd) en sociale huur.

Huren bij een woningcorporatie

Dit wordt ‘sociale huur’ genoemd. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Elk jaar wordt vastgesteld hoeveel een sociale huurwoning maximaal mag kosten en wat je mag verdienen om er te wonen. In 2019 is de maximale huurprijs € 720,42 per maand. De inkomensgrens is afhankelijk van de huishoudgrootte en het (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen. Lees hier hoe passend toewijzen werkt. Verdien je meer dan € 38.035? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Op die manier krijgen mensen met minder geld de kans om toch betaalbaar te wonen. Bij sociale huur is het ook mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, afhankelijk van de huurprijs en je inkomen.

Particulier huren

Bij vrije sector huur of geliberaliseerde huur heeft de verhuurder meer vrijheid om de huurprijs te bepalen. Alle woningen vanaf € 720,42 per maand vallen in deze categorie. Voor deze huurwoningen moet je meer verdienen dan € 38.035 per jaar en huurtoeslag aanvragen is niet mogelijk. Sommige verhuurders stellen strenge eisen. Ze willen bijvoorbeeld dat je minimaal 4x de kale huur verdient. Zodra je samen jaarlijks meer verdient dan € 38.035 is kopen wellicht ook een optie.

Op sommige huurwoningen is het mogelijk huurtoeslag aan te vragen. Of je recht hebt op huurtoeslag is afhankelijk van de kale huurprijs, servicekosten, je leeftijd, je inkomen en je vermogen. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Zodra je gaat verhuizen naar een huurwoning moet je huurtoeslag zelf aanvragen bij de belastingdienst.

Let op! Huurtoeslag is er voor mensen met een laag inkomen. Zodra je meer gaat verdienen verlies je het recht op huurtoeslag. Alles wat je (onterecht) ontvangen hebt moet je terugbetalen. Nieuwe baan of salarisverhoging? Pas direct je huurtoeslag aan!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.