15 tips om energie te besparen

10-08-2016

Wij vinden duurzaamheid en energie besparen belangrijk. Dat vind je zelf waarschijnlijk ook, je kunt er immers flink wat geld per jaar mee besparen. Wij geven je 15 tips om energie te besparen. Wie weet, houd jij aan het einde van het jaar een extra zakcentje over.

Benieuwd wat je zelf kunt doen? 15 tips om energie te besparen!
 

1. Zet de verwarming op tijd omlaag

Zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat lager, maar niet uit. Wist je dat de verwarming ’s nachts uitzetten juist meer energie kan kosten?

2. Zet de verwarming ’s nachts niet uit, maar op 15 graden

Als je de verwarming uitzet en het wordt kouder dan 15 graden in huis, kan het opnieuw verwarmen van de woning juist meer energie kosten dan wanneer je de verwarming ’s nachts op een lage temperatuur laat staan.

3. Sluit je gordijnen als het donker wordt

Door je gordijnen op tijd dicht te doen, blijft de warmte binnen. Let er ook op dat je gordijnen niet voor of over de verwarming vallen, dit kan de warmte juist tegenhouden.

4. Zet geen meubels voor je verwarming(en)

Wist je dat meubels de warmte tegenhouden? Op deze manier kan de warmte van de verwarming niet in je woonkamer komen.

5. Schilder je verwarming(en) altijd wit

Wit is de beste kleur voor je verwarmingen, omdat het de warmte het minst tegenhoudt. Je gebruikt je verwarming dan dus optimaal.

6. Was op een lagere temperatuur

De meeste kledingstukken worden prima schoon als je ze wast op een lagere temperatuur. Kies daarom voor 30⁰C in plaats van 40 ⁰C.

7. Hang je was (in de zomer) buiten op om te drogen

Een wasdroger kost veel energie, terwijl de was in de zon hartstikke snel (en gratis!) droog wordt.

8. Verwarm alleen de kamers die je gebruikt en sluit de deuren

Ben je de hele avond in de woonkamer? Doe de verwarming in de andere kamers uit en de deur naar de woonkamer dicht. Het is zonde om kamers op te warmen waar je toch niet komt.

9. Zet ongebruikte apparaten uit

Televisies, computers, tablets, telefoons; ze verbruiken allemaal energie. Zet de apparaten niet op standby maar helemaal uit zodra je ze niet gebruikt. Zo hoef je ze ook minder vaak op te laden. Haal ook opladers uit het stopcontact zodra je klaar bent met opladen.

10. Douche een paar minuten korter dan normaal

Hoe lang sta jij onder de douche? Heb je deze tijd écht nodig? In een paar minuten korter wordt je waarschijnlijk net zo schoon. Extra tip: bespaar water door samen te douchen met je partner.

11. Gebruik spaarlampen of ledverlichting

Een spaarlamp of ledlamp is goedkoper te produceren dan een gewone gloeilamp en gaat bovendien veel langer mee. In de aanschaf is de lamp iets duurder, maar dit verdien je gemakkelijk terug door de lange levensduur.

12. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op energieverbruik

Ook hiermee kun je geld terugverdienen. Een energiezuinige wasmachine of droger is misschien iets duurder in aanschafwaarde, maar vervolgens kun je jarenlang voordeliger wassen en drogen.

13. Kook zoveel mogelijk met een deksel op de pan

Op die manier gaat er minder warmte verloren. Alle bereidingen in kokend water kunnen met de deksel op de pan worden bereid.

14. Kruip 's avonds op de bank onder een dekentje

Een deken houd je heerlijk warm, waardoor de verwarming niet zo hoog hoeft te staan. Trek bijvoorbeeld ook eens extra warme sloffen aan.

15. Vergeet niet te luchten en te ventileren

Lucht je huis minimaal 1 keer per dag zodat de vochtige lucht je huis uit kan. Op deze manier voorkom je schimmels én bespaar je energie. Droge lucht verwarmt namelijk sneller dan vochtige lucht die al te lang in je woning hangt.

Bonustip! Vul de Energie Bespaarwijzer in

Na het invullen krijg je op basis van je leefgewoonten tips om energie te besparen. Handig!

Samen met andere partners en de gemeente streven wij naar een energieneutraal Eindhoven in 2040. Als het gaat om duurzaamheid dan dragen wij ons steentje bij.  Wij doen dat door te investeren in verschillende vormen van duurzame energie. Zo zorgen we er ook voor dat de energiekosten zo laag mogelijk blijven.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.