Bespaar energie, bespaar geld

01-05-2017

De zomertijd is aangebroken en de warmere maanden staan weer voor de deur. Wist je al dat je ook in dit seizoen flink op energie kunt besparen? Goed voor het milieu én leuk voor je portemonnee. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Daarom, na onze eerdere wintertips, 10 tips om te besparen in de lente en zomer! 

1.   Let the sunshine in!

Laten we maar meteen beginnen met de makkelijkste tip uit deze lijst: draai de thermostaat wat lager. Let the sun shine in! De zon zal je huis voldoende verwarmen. Let maar op: zelf zal je geen verschil merken. Tot je de energierekening in handen krijgt. Draai je de thermostaat namelijk één of twee graden terug, dan verbruikt de verwarming al snel tussen de 5 en 15% minder energie.

2.   Laat de was in de tuin drogen

De droogtrommel is een echte energievreter. Schijnt het zonnetje? Dan bespaar je flink wat energie door je was buiten te laten drogen. Bijkomend voordeel is dat je was meteen heerlijk fris ruikt. Tien keer beter dan dat energieslurpende apparaat!

3.   Neem een frisse douche

Niks is heerlijker dan een frisse douche na een hete dag. Zet die douche dus niet te warm! Dat scheelt in energie, geld én schijnt ook nog eens heel gezond te zijn. Het verbetert de bloedsomloop, is goed voor haar en huid en ten slotte ook nog eens energie-opwekkend. Wil je het echt goed aanpakken, douche dan ook een minuutje korter. Dat gaat je zeker tientallen euro’s besparen. 

4.   Investeer in zonne-energie

De zon is onze grootste energieproducent. Maak daar slim gebruik van! Bijvoorbeeld met producten die werken op zonne-energie. Die komen er steeds meer. Denk bijvoorbeeld aan tuin- en huisnummerverlichting op zonne-energie, maar ook aan batterijladers voor kleine elektronica. Kosteloos en duurzaam!

5.   Houd je hoofd (en huis) koel

De kans bestaat dat het in de zomermaanden erg warm wordt. Probeer dan zuinig met de airconditioning om te gaan. Goedkoper en frisser is de buitenlucht. Houd overdag de ramen en deuren dicht (gebruik eventueel ook een zonnescherm), maar gooi de boel ’s avonds juist open.

6.   Zuinig in de tuin

Het warme weer zorgt ervoor dat de tuin weer een verlengde van de huiskamer wordt. We worden vrolijk van alles wat in bloei staat en we drinken maar wat graag buiten nog een drankje. Wist je dat je dit heel verantwoord kunt doen? Zorg allereerst voor energiezuinige (LED) tuinverlichting. En wat betreft de plantjes: geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar bijvoorbeeld één keer per week een flinke hoeveelheid. Planten krijgen hierdoor langere wortels, waardoor ze dieper in de bodem water kunnen vinden. Eindresultaat is dat je deze planten zelf minder water hoeft te geven. Ideaal!

7.   Koop een regenton

Regen kennen wij Nederlanders maar al te goed. Meestal zijn we daar niet blij mee. Toch hoort de regenton echt bij een energiezuinige woning. Vang het water op: een goedkope mogelijkheid om de tuin in leven te houden!

8.   Tijd voor de grote schoonmaak

Denk je aan de lente, dan denk je aan de grote schoonmaak. En dat is goed voor de energierekening! Wist je bijvoorbeeld dat een vriezer met veel ijs ontzettend veel energie kost? Er is een hoop stroom voor nodig om de temperatuur dan nog onder het nulpunt te houden. Ontdooi de boel dus op tijd. Eenzelfde soort klusje is het ontkalken van je waterkoker. Alle beetjes helpen.

9.   Barbecueën

Goed, het is waarschijnlijk niet de tip die de meeste besparing gaat opleveren, maar zeker wel de leukste: barbecueën! Wie barbecuet (met kolen) verbruikt namelijk geen gas of stroom voor de bereiding van het avondeten. Haal ‘m dus maar vast uit het stof!

10. Bonustip: ga toch fietsen!

Ten slotte: niet alleen in, maar ook om het huis valt er nog genoeg te besparen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vervoer? Het lenteweer is bij uitstek geschikt om de fiets te pakken. Dat betekent niet alleen benzine besparen, maar ook een gezonde, frisse neus halen. Win-win, dus. 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.