Besparen? Zo houd je een zakcentje over!

12-12-2016

Houd jij ook regelmatig een stuk maand over aan het einde van je salaris? Flauwe grap, maar voor velen een herkenbaar probleem. Vooral wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen kom je er al gauw achter dat geld sneller rolt dan je dacht. Zelfs als je van tevoren redelijk goed hebt ingeschat wat je per maand verwacht uit te gaan geven. Aan diegenen - maar ook aan degenen die sowieso wel een zakcentje willen besparen - geven we 5 tips om aan het einde van de maand toch een zakcentje over te houden!

1. Wat komt erin, wat gaat eruit?

Je dacht dat je zo netjes met je geld omging, toch moet je aan het einde van de maand op een houtje bijten. Hoe kan dat? Daar kom je maar op één manier achter: je inkomsten en uitgaven in kaart brengen. Maak een excelbestand aan op je computer en noteer daarin al jouw maandelijkse vaste inkomsten en uitgaven zoals je salaris, verzekeringen en abonnementen, boodschappen maar ook uitgaven zoals cadeautjes of uitjes. Raadpleeg ter ondersteuning je af- en bijschrijvingen via internet of je mobiel bankieren app.

2. Boodschappen, een etentje hier, een drankje daar

Even snel wat lekkers op het station kopen, een gezellig etentje hier, een lunch met collega’s daar: vaak geef je meer geld uit aan eten en drinken dan je zou verwachten. Spreek daarom met jezelf een vast bedrag af dat je per maand mag uitgeven aan zowel boodschappen als etentjes. Nodig wat vaker vrienden bij jou thuis uit in plaats van buiten de deur te eten. Doe slim boodschappen bij een goedkopere supermarkt, bereid je boodschappenlijst alvast voor – dit voorkomt dat je in de verleiding komt voor impulsaankopen – en houd aanbiedingen in de gaten!

3. Abonnementen en verzekeringen schrappen

Verzekeringen en abonnementen. Belangrijke zaken, maar op veel van deze zaken kun je eenvoudig besparen. Er zijn tegenwoordig tal van vergelijkingswebsites waar je kunt berekenen of die zorg-, auto-, of inboedelverzekering goedkoper kan. Mogelijk betaal je zelfs meer dan nodig is omdat je volgens je huidige polissen voor zaken verzekerd bent waar je geen gebruik van maakt. En bekijk ook eens of je kunt overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Het is even een klusje, maar het kan je al gauw tientallen euro’s per maand besparen. Geabonneerd op tijdschriften of een sportabonnement waar je geen gebruik van maakt? Zonde, zeg deze zo snel mogelijk op!

4. Eerst kijken, dan kopen

Kom jij ook zo snel in de verleiding bij het zien van een leuke trui, een accessoire voor in huis of die prachtige tas? Denk voordat je overgaat tot een impulsaankoop eerst goed na: heb je het écht nodig? Of kan het ook nog eventjes wachten? Probeer het eens een dag of twee te laten rusten. Krijg je het nou echt niet uit je hoofd, probeer dan eens te kijken of je het product niet ergens anders goedkoper kunt krijgen, in een andere winkel of op het internet. Want wie goed zoekt, zal vinden!

5. Wie wat bewaart, die heeft wat

Dan zijn er ook nog andere zaken waar je nog eens extra op kunt besparen. Want wat dacht je van zuinig omgaan met je waterverbruik, door eens wat korter te douchen? Of kruip in de winter onder een lekkere warme deken op de bank, dat scheelt je toch weer een aantal graden stoken. Neem de fiets in plaats van de auto voor korte ritjes en schaf LED-lampen aan in plaats van gloeilampen. Het extra zakcentje dat je hiermee bespaart kun je mooi gebruiken om een spaarplan op te stellen: breng je nieuwe uitgavenpatroon in kaart en bepaal welk bedrag je – in het begin van de maand! – op een aparte spaarrekening stort. Zo heb je altijd wat achter de hand voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine óf een heerlijke vakantie….

Heb jij nou nog andere tips waar je flink wat geld mee hebt kunnen besparen? Dan zijn wij erg benieuwd. Laat het ons vooral weten!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.