Een eerste koopwoning: wat zijn de kosten?

26-06-2017

Je eerste koopwoning is een mijlpaal. Leuk, maar ook spannend. Waar moet je allemaal aan denken als je deze stap zet? Natuurlijk, de hypotheek. Maar wist je dat er ook nog allerlei bijkomende kosten zijn om rekening mee te houden? In deze blogpost leggen we het je uit. Hier vind je een complete lijst! 

Aankoop- en financieringskosten

Je krijgt bij aankoop van een huis in ieder geval te maken met de volgende kosten:

Hypotheekadvies en afsluiten

De hypotheekadviseur brengt jouw financiële situatie goed in kaart. Wat zou je per maand kunnen aflossen? Wat zijn je toekomstplannen? Welke hypotheekvorm past daarbij? Hij of zij kan je tevens adviseren over de consequenties en risico’s. Voor dit gesprek en het afsluiten van de hypotheek betaal je kosten die per hypotheekadviseur kunnen verschillen. Soms wordt er verschil gemaakt tussen starters en niet-starters. Zoek dus goed uit met welke hypotheekadviseur je wilt gaan werken. Houd rekening met gemiddeld €2.500,-.

Taxatiekosten

Degene die jou de hypotheek gaat verstrekken zal je vragen om de woning te laten taxeren. De geldverstrekker wil namelijk weten of de woning wel waard is wat jij ervoor gaat betalen. Houd rekening met ongeveer €400,-.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sluit je een hypotheek met NHG af, dan ben je verzekerd van een betaalbare hypotheek. Deze voldoet namelijk aan de normen van verantwoord lenen van het Nibud. Mochten persoonlijke omstandigheden bovendien leiden tot een situatie waarin je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan heb je een vangnet waarop je kunt vertrouwen. NHG kost je eenmalig 1% van het hypotheekbedrag.

Notariskosten

De notaris zal je hypotheekakte opstellen. In dit contract staat dat jij je huis als onderpand geeft in ruil voor een geldlening. Daarnaast maakt de notaris de akte van levering op, waarin staat dat het huis jouw eigendom wordt. Ook notariskosten verschillen onderling. Houd rekening met een bedrag tussen de €1.000,- en €2.000,-.

Overdrachtsbelasting

Iedereen die een woning koopt, betaalt 2% overdrachtsbelasting (ook wel ‘verhuisboete’ genoemd). Gezamenlijk met de notariskosten noemen we deze kosten ook wel ‘kosten koper’.

Overigens krijg je bij het kopen van een nieuwbouwwoning niet te maken met overdrachtsbelasting, omdat je de eerste eigenaar bent. We noemen dit ook wel ‘vrij op naam’.  

Verzekeringskosten

Ten slotte krijg je nog te maken met verzekeringskosten. Als huiseigenaar ben je, naast het afsluiten van een opstalverzekering, vaak ook verplicht om een overlijdenrisicoverzekering te nemen. Een opstalverzekering vergoedt schade aan het huis in het geval van bijvoorbeeld brand of storm. Met een overlijdensrisicoverzekering regel je financiële zekerheid voor je nabestaanden voor als je overlijdt. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat zij op moeten draaien voor je hypotheekschuld.

Eventuele overige kosten

Eventueel dien je ook nog rekening te houden met:

Vereniging van Eigenaren

Koop je een appartement? Dan worden onderhoudskosten onderling geregeld in samenspraak met je medebewoners, via de Vereniging van Eigenaren. Hiervoor betaal je een periodieke (bijvoorbeeld maandelijkse) bijdrage.

Makelaarscourtage

Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan betaal je deze makelaarscourtage. Dat kan een percentage van het aankoopbedrag zijn (bijvoorbeeld 1,5 of 2%), maar dat kan ook een vooraf afgesproken vast bedrag zijn.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een rapport over de waarde en staat van onderhoud van het huis. In sommige gevallen is dat handig, bijvoorbeeld wanneer je een ouder huis koopt. Daarmee komen verborgen gebreken gegarandeerd aan het licht. Soms is een bouwkundige keuring zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie. Of wanneer de taxateur constateert dat er sprake is van flink achterstallig onderhoud. De kosten van zo’n keuring verschillen per aanbieder en soms ook per huis – er wordt dan rekening gehouden met de grootte van de te inspecteren woning. Gemiddeld zal het bedrag ergens tussen de €200 en €300,- uitkomen.

Erfpacht

Rust er erfpacht op jouw huis? Dan betekent dat iemand anders eigenaar is van de grond waarop jouw woning staat. Je koopt in dat geval het ‘huis zonder de grond’. Je koopt dus niet de grond zelf, maar een zakelijk ‘recht van erfpacht’ op de grond en het huis wat daarop staat. Voor het gebruik van die grond betaal je maandelijks een soort ‘huur’: de erfpachtcanon. Die erfpachtcanon bedraagt per jaar ongeveer 5% van de waarde van de grond.

Heffingen en belastingen

Als huiseigenaar ben je ook de gemeente diverse heffingen en belastingen schuldig. Zo betaal je één keer per jaar de onroerendezaakbelasting (OZB). Daarnaast moet je ook rekening houden met rioolheffing, afvalheffing en waterschapsbelasting. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Ten slotte

Een flinke lijst. Klein lichtpuntje: als je een eigen woning koopt, kun je in je aangifte inkomstenbelasting (hypotheek)rente en andere kosten aftrekken. Wat er precies verandert en hoe het precies werkt? Je leest meer op de website van de Belastingdienst

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.