Een huis kopen: kies je voor nieuwbouw of een bestaande woning?

29-05-2017

Je bent aanstaande huizenkoper en op zoek naar een toekomstig paleisje. Een spannende tijd! In deze oriënterende fase krijg je allerlei dilemma’s voor je kiezen. Bijvoorbeeld: wil je een bestaande woning of gaat je voorkeur uit naar nieuwbouw? Weet jij het al? Natuurlijk ga je bij deze beslissing niet over één nacht ijs, maar om je toch alvast op weg te helpen heeft Wooninc alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

De bestaande woning

Een huis met geschiedenis. In een prettige omgeving. Bij een bestaande woning proef je meteen sfeer. Overweeg jij om op zoek te gaan naar zo’n woning? In dat geval is er veel aanbod. In de meeste gevallen meer dan wanneer je kiest voor nieuwbouw. Je kunt dus op zoek gaan naar iets wat helemaal bij jou past. En ook fijn: in tegenstelling tot bij nieuwbouw, hoef je niet op basis van een tekening te beslissen. Tijdens de bezichtigingen heb jij je al een goed beeld kunnen vormen van je eventuele toekomstige woning. De ligging, indeling, de lichtinval: je hebt het zelf al kunnen beoordelen. Heb je je oog laten vallen op een bestaande woning? Dan kun je waarschijnlijk onderhandelen over de prijs én de datum van overdracht. Dat is fijn wanneer je snel wilt verhuizen. Maar.. voor je overgaat tot het tekenen van het koopcontract, neem ook de nadelen in acht! Wat vind je bijvoorbeeld van de huidige keuken en badkamer? Vind je het mooi? Kun je ermee leven? Of ben je van plan om te slopen? Dat kan namelijk flink in de kosten lopen. Besef ook dat de meeste apparatuur niet meer in topconditie zal zijn. Een oudere woning vraagt nu eenmaal om meer onderhoud.

Voordelen

 • Groot en gevarieerd aanbod.
 • ‘What you see is what you get’: je hoeft niet te kiezen op basis van een tekening en hebt je al een beeld kunnen vormen van het huis en de buurt.
 • Oude details kunnen zeer sfeervol zijn.
 • Onderhandelbare prijs en verhuisdatum.
   

Nadelen

 • Hogere onderhoudskosten, bijvoorbeeld  i.v.m. verouderde apparatuur.
 • De badkamer, keuken en de indeling van het huis liggen al vast. Verbouwen kan natuurlijk, maar kost vaak een flinke som geld.
 • Qua kosten dien je rekening te houden met overdrachtsbelasting, de aankoopmakelaar, taxatie- en notariskosten. Een deel hiervan kan krijg je terug via je belastingteruggave, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

 

Nieuwbouw

Jij wilt graag het nieuwste van het nieuwste. Jouw keuze is daarom gevallen op nieuwbouw. Geen achterstallig onderhoud, altijd voorzien van uitstekende isolatie, nieuwe elektra en riolering. Wat voor jou ook meeweegt: wanneer je vroeg tijdens het bouwproces aanhaakt heb je medezeggenschap en kun je de indeling en afbouw naar jouw wens beïnvloeden. Kom maar op met dat frisse en nieuwe huis! En die buurt natuurlijk. Iedereen is nieuw, dus contact leggen wordt waarschijnlijk een eitje. Gezellig. Toch? Wel als je het niet erg vindt om lang te moeten wachten op je nieuwe woning. Of de komende maanden in een kale buurt te wonen. Het creëren van een gezellige leefomgeving kost namelijk tijd.

Voordelen

 • Geheel nieuwe en moderne voorzieningen. Geen last van achterstallig onderhoud.
 • Medezeggenschap. Vaak mag je meebeslissen in bouw en afwerking. De badkamer, keuken e.d. kunnen daarom op jouw smaak worden afgestemd.
 • Lage onderhoudskosten en nog jarenlang garantie op installaties.
 • Nieuwbouw is in veruit de meeste gevallen zeer energiezuinig gebouwd.
 • Je koopt vrij op naam (v.o.n) dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten betaalt.
   

Nadelen

 • Nieuwbouwwoningen zijn schaarser dan bestaande bouw. Zeker in grote steden moet je er vroeg bij zijn.
 • Het kan dan nog zeer lang duren voor je nieuwe woning wordt opgeleverd.
 • Waarschijnlijk is de nieuwbouwbuurt waar je gaat wonen nog niet af. De buurt kan – zeker in het begin – nog erg kaal en onpersoonlijk aandoen.
 • Je maakt je beslissing op basis van tekeningen. Je moet vertrouwen op de aannemer en projectontwikkelaar en hebt dus niet 100% controle.
 • Over de prijs van nieuwbouwwoningen kan meestal niet onderhandeld worden.
 • Andere kosten waar je rekening mee moet houden zijn o.a. kosten voor de opleveringskeuring en bouwrente, waarbij de prijs van laatstgenoemde vooraf vaak onduidelijk is.
   

Heb jij gekozen voor een bestaande woning of toch voor nieuwbouw? Wat heeft voor jou de doorslag gegeven?

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.