Een huurwoning vinden in 5 handige stappen

23-03-2017

Je zoekt een huurwoning in regio Eindhoven. Wat zijn de mogelijkheden? Waar begin je met zoeken en waar let je op? Wij begrijpen dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij je zoektocht. Hoe het zoeken van een woning bij Wooninc. werkt? We leggen het aan je uit aan de hand van 5 stappen.

Stap 1. Wat zijn je wensen?

Het is verstandig voor ogen te hebben wat je wensen zijn. Hecht je waarde aan veel ruimte? Of ga je voor klein en knus? Wil je 1 of 2 slaapkamers of voldoet een woonstudio? Zit je graag in de tuin of ga je evengoed naar het park? Ook de buurt kan belangrijk voor je zijn. Schijf je wensen op en zorg dat deze aansluiten op je budget. Sinds 1 januari 2016 geldt namelijk de regel ‘passend toewijzen’, die ervan uitgaat dat zowel het inkomen als je huishoudgrootte bepalend zijn voor de woning waarvoor je in aanmerking komt. Meer informatie hierover vind je op de pagina passend toewijzen.

Stap 2. Maak je profiel aan op Wooniezie.nl

Het aanbod van een aantal woningcorporaties in Eindhoven en omgeving vind je op www.wooniezie.nl. Hier zoek je dus niet alleen naar huurwoningen in Eindhoven, maar ook in de 9 omliggende gemeenten Best, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Maar je vindt er ook koopwoningen, parkeerplaatsen en zelfs garages. Een profiel aanmaken bij Wooniezie is super ‘iezie’ én gratis. Registreer dus vandaag nog!

Stap 3. Stel je wensen in

Als het goed is heb je bij stap 1 een wensenlijstje opgesteld. Eenmaal je Wooniezie-profiel aangemaakt, dan kun je deze aanvullen met je wensen: wat voor soort woning zoek je, het aantal gewenste kamers en de buurt waar je graag wil wonen. Ook handig: stel het e-mail-alert in. Je ontvangt dan automatisch een e-mailtje zodra er een woning vrijkomt die aan jouw wensen voldoet. Laat de zoektocht maar beginnen!

Stap 4. Zorg voor de juiste documenten

Om de regel passend toewijzen in acht te kunnen nemen vraagt iedere woningcorporatie om de juiste documenten. Zonder deze documenten kan jouw inkomen namelijk niet getoetst worden en is het niet mogelijk om een woning te huren. Want word je ingeloot zonder dat je de juiste papieren hebt? Dan maak je helaas geen kans. Zorg er daarom voor dat je de volgende documenten op orde hebt voordat je reageert op een woning:

  • Inkomensverklaring (IB60-formulier) of definitieve aanslag Belastingdienst. Deze kun je gratis downloaden of aanvragen bij de Belastingdienst via 0800-0543. Heb je van dit jaar alleen een voorlopige aanslag? Dan heb je dus een definitieve aanslag van het jaar eerder nodig.
  • Jaaropgaven van het vorige jaar. In 2017 heb je bijvoorbeeld de jaaropgave van 2016 nodig. Ben je deze kwijt? Vraag ze dan op bij je werkgever.
  • Recente inkomensgegevens. In dit geval betekent dat een salarisstrook of uitkeringsspecificatie van 2017. Heb je deze niet of ben je ze kwijt? Vraag dan je werkgever om een salarisstrook of neem contact op met de gemeente voor informatie over je uitkering.
  • Overige inkomensgegevens. Heb je naast je loon of uitkering nog andere inkomsten? Ook hiervan heb je bewijs op papier nodig.
  • Verhuurdersverklaring. Dit is alleen van toepassing als je al zelfstandig woont. Deze verklaring kun je opvragen bij de huidige verhuurder.

 

Stap 5. Reageren op woningen

Bij Wooninc. heeft iedereen evenveel recht op een woning. Die woning wil je natuurlijk zo snel mogelijk vinden. Daarom werken wij met het lotingssysteem. Hoe dat werkt? Iedere dag worden er woningen geplaatst op Wooniezie.nl. Dus heb je pas nét een profiel aangemaakt? Na inschrijving mag je direct reageren. Door middel van loting wordt iemand geselecteerd die als eerste in aanmerking komt. Je maakt dus meteen kans! Accepteert diegene de woning niet? Dan is nummer 2 op de lijst aan de beurt. En misschien ben jij dat wel….

Hoe maak ik zoveel mogelijk kans?

Iedere dag om 16.00 uur worden er nieuwe woningen op Wooniezie.nl geplaatst. Of je meteen reageert of de volgende dag maakt niet zoveel uit. Je maakt tenslotte evenveel kans als een ander. Hoe je dan wel je kansen vergroot? Door regelmatig te reageren of natuurlijk door op meerdere woningen te reageren. Spreid je kansen!

Direct beginnen? Ga dan naar Wooniezie.nl en schrijf je in. Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw droomhuis. En heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.