Een woning huren: mag ik aanpassingen doen?

06-02-2017

Wie voor de keuze ‘kopen of huren’ staat moet afwegingen maken. Op het gebied van woonlasten, onderhoud aan de woning of de mate waarin er aanpassingen aan de woning gedaan mogen worden. Laatstgenoemde is voor velen een belangrijke factor: aan een huurwoning mag je over het algemeen minder veranderen dan aan een koopwoning. Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning en ben je van plan aanpassingen te doen? Laat je dan eerst altijd goed informeren over wat wel, en wat niet mag.

De wet

Er gelden in Nederland wetten waar iedere huurder zich aan moet houden. Zo mag je niets verbouwen aan je huurwoning zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Kun je de aanpassingen aan het einde van je huurcontract zelf weer ongedaan maken, dan heb je meestal geen toestemming nodig. Gaat het om grotere veranderingen zoals een nieuwe keuken, dan moet je altijd een verzoek indienen bij de betreffende verhuurder – ook wanneer de woning dankzij jouw aanpassingen in waarde zal stijgen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hierover meer informatie.

Voorwaarden Wooninc.

De mate van vrijheid die je krijgt om aanpassingen te doen verschilt per woningcorporatie. Wil je dus iets veranderen aan je woning, laat je dan altijd door de betreffende woningcorporatie informeren over wat wel en wat niet mag. Bij Wooninc. krijg je veel vrijheid. Wel vinden we het belangrijk dat:

  • de verandering veilig is en van deugdelijk materiaal;
  • de verandering voldoet aan eisen van de gemeente, brandweer en energiebedrijven;
  • de verandering niet leidt tot schade aan de woning en geen hinder geeft voor omwonenden;
  • je alle kosten, ook die voor het onderhoud van de verandering, voor je eigen rekening neemt.


Je mag bij ons dus zelf weten wat je aan je woning verandert, mits jouw verzoek aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Vooral als het gaat om bouwkundige veranderingen zoals het slopen van een muur of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw, dan geven we jou hier graag advies bij en helpen we jou bij het maken van een goede constructieberekening.

Verantwoordelijkheden van de huurder

Voldoen de aanpassingen die je hebt gedaan niet aan de voorwaarden dan geven we je de mogelijkheid hier alsnog aan te voldoen. Lukt dat niet, of doe je dat niet binnen de gestelde termijn, dan zal de verandering helaas eigen kosten moeten worden verwijderd. Ook wanneer blijkt dat de door jou aangebrachte aanpassing vanwege dringende werkzaamheden of renovatie moeten worden verwijderd, dan mogen wij jou verzoeken dit op eigen kosten te doen. Om de kans dat je een aanpassing weer moet verwijderen te verkleinen, is het daarom dus altijd verstandig om je plannen met ons te bespreken!

In het algemeen is Wooninc. verantwoordelijk voor uitvoeren van planmatige onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de woning, zoals het schilderen van kozijnen, onderhoud van de gevel en goten of het herstellen van de dakbedekking. Het gaat hier om onderhoud om de woning in goede staat te houden. Voor het dagelijks onderhoud, oftewel kleine reparaties, ben je als huurder zelf verantwoordelijk. Ook ben je als huurder verantwoordelijk voor het onderhoud en schadeherstel van de door jou aangebrachte aanpassingen. Heb je bijvoorbeeld een dakkapel laten plaatsen en heb je schade? Dan komt dit, zolang je huurovereenkomst loopt, voor eigen rekening.

Na de huurovereenkomst

Heb je aanpassingen gedaan aan je huurwoning via Wooninc. en ga je verhuizen? Dan kun je de nieuwe huurder vragen of hij of zij deze wil overnemen. Is dat niet het geval, dan zal je de veranderingen aan het einde van de huur ongedaan moeten maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: gordijnen en gordijnrails, vloerbedekking en laminaat, ombouw radiatoren, inbouwapparatuur, zonwering, tuinbestrating, gevelbegroeiing. Medische aanpassingen, oftewel de zogenoemde WMO-aanpassingen zoals een douchezitje, handgrepen of beugels in de badkamer, mag je achterlaten. Twijfel je? Neem dan bij het opzeggen van je huurcontract altijd even contact met ons op.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan de informatie onder de kop ‘Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZVA)’ tussen onze veelgestelde vragen, download de voorwaarden of neem telefonisch contact met ons op. Wij denken graag met je mee, zodat jij prettig kunt wonen. 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.