Elke maand geld tekort? Maak een bespaarplan

30-01-2018

Kom je elke maand geld tekort? Of wil je graag wat extra spaargeld achter de hand hebben? Met een bespaarplan maak je in één oogopslag inzichtelijk hoeveel geld je kunt besparen en hóe je dat gaat doen. Tel daar een flinke dosis wilskracht bij op en je werkt langzaam naar je doelen toe. Na het lezen van de volgende 5 stappen kun je direct actie ondernemen.

Stap 1: maak je financiën inzichtelijk

De eerste stap is inzicht creëren in je inkomsten en uitgaven. Bekijk eerst hoeveel geld er elke maand binnenkomt. Tel je salaris of uitkering en eventuele toeslagen bij elkaar op. Begin daarna met het bijhouden van je uitgaven in een schriftje of een Excel-sheet op je computer, tablet of telefoon. Zorg voor duidelijke categorieën zodat je precies ziet waar je geld naartoe gaat. Maak ook onderscheid tussen uitgaven die móeten (zoals huur) en mógen (zoals cadeautjes kopen voor anderen).

Stap 2: prioriteiten stellen en schrappen

Nu is het tijd om te kijken waarop je kunt besparen. Zet alle uitgaven die mógen, zoals cadeautjes, boodschappen, kleding, uitjes en sportabonnementen, in volgorde van belangrijkheid. Schrijf dus de uitgaven die jij het belangrijkst vindt bovenaan op het lijstje. Kijk eerst of je een aantal van de kostenposten die onderaan de lijst staan kunt schrappen. Bungelt sporten onderaan je lijstje en heb je toch een duur sportschoolabonnement? Overweeg je lidmaatschap op te zeggen en over te gaan op ‘gratis’ sporten, zoals hardlopen of wandelen. Bekijk daarna of je de kosten van de uitgaven bovenaan je lijst kunt verminderen. Vind jij kleding kopen bijvoorbeeld erg belangrijk? Probeer dan in goedkopere winkels of alleen in de uitverkoop te winkelen.

Stap 3: bepaal een budget

Trek alle kosten die iedere maand terugkomen van je inkomen af. Nu weet je welke ruimte je overhoudt. Bedenk hoeveel je wilt sparen en wat je uit mag geven. Geef jezelf een vast bedrag per week om uit te geven. En op is op! Doe één keer in de week boodschappen en neem een boodschappenlijstje mee waar je jezelf ook echt aan houdt. Zorg dat je een goede basisvoorraad eten en drinken in huis hebt zodat je minder snel naar afhaalmaaltijden grijpt na een drukke dag. En koop je vaak koffie of een broodje onderweg? Lunch vanaf nu vaker thuis of op het werk.

Stap 4: wees ook thuis bewust

Ga thuis bewuster om met de dagelijkse routine. Zo bespaar je makkelijk op uitgaven die móeten, zoals gas, water en elektriciteit. Douche bijvoorbeeld korter. Of doe het licht en de verwarming uit in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. En wacht met wassen tot je een volle wastrommel hebt en droog de was buiten bij mooi weer. Dat scheelt een was- en droogbeurt. Je kunt ook kleine aanpassingen in huis doen, zoals radiatorfolie. Plak het achter de verwarming en het weerkaatst de warmte waardoor je warmteverlies tegengaat. Gaat er iets kapot? Kies vaker voor repareren in plaats van het kopen van iets nieuws. Bekijk je abonnementen, verzekeringen en lidmaatschappen eens kritisch. Heb je bijvoorbeeld echt nog een TV-gids nodig als je de programmering ook op internet kunt vinden?

Stap 5: maak het makkelijk

Nu je weet welk bedrag je elke maand overhebt, kun je het automatisch overmaken naar je spaarrekening. Stel een standaard spaarbedrag per maand in via online bankieren. Heb je toch de drang om meer geld uit te geven? Bedenk een spaardoel waar je naartoe kunt werken en beloon jezelf wanneer je het bedrag hebt bereikt.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.