Hoe richt je een compacte woning in?

17-01-2018

Groter is niet altijd beter. Daar komen steeds meer mensen achter, want klein wonen is hip. ‘Tiny houses’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat jouw reden ook is om klein te wonen: het inrichten kan een flinke uitdaging zijn. Dat vraagt om creativiteit. Het maximale halen uit de ruimte die je hebt, dat is de truc. Wij geven je 5 tips voor het inrichten van een kleine woning.

 1. Kies lichte kleuren

  Licht creëert een ruimtelijk gevoel. Wanneer je de juiste kleurkeuzes maakt, versterk je de natuurlijke lichtinval. Gebruik daarom lichte kleuren op de muren, vloeren en plafonds. Het liefst zelfs allemaal in dezelfde kleur. Denk aan wit, lichtgrijs of natuurtinten. Te saai voor jou? Breng kleur in je interieur met opvallende accessoires in één tint.

 2. Gebruik de hoogte

  Boven je hoofd zitten veel ongebruikte vierkante meters verstopt. Denk daarom niet alleen horizontaal, maar vooral ook verticaal. Gebruik de ruimte boven je bed, keuken, televisie of bank bijvoorbeeld met ‘zwevende’ kasten of planken. Benadruk de hoogte van de ruimte met gordijnen van plafond tot vloer. Ook meubels die wat hoger op hun pootjes staan creëren een gevoel van ruimte en luchtigheid.

 3. Tover met spiegels

  Met strategisch geplaatste spiegels lijkt een ruimte direct groter. Is een breder ogende kamer jouw doel? Hang dan een spiegel aan de breedste muur. Wil je de lengte benadrukken? Plaats dan een spiegel tegen een smalle wand. Andere reflecterende materialen zoals glas en metaal hebben hetzelfde effect.

 4. Multifunctionele meubels

  Als de ruimte schaars is, moet je slim zijn. Kies voor meubels met meerdere functies. Denk aan een lage kast waar je op kunt zitten, voetenbank met opbergruimte, uitschuifbare eettafel of bed met opberglades. Plaats de meubels vervolgens niet tegen de wanden, maar laat een paar centimeters vrij. Zo zorg je voor een ruimtelijke opstelling.

 5. Decoratie met een functie

  Klein wonen is groot denken. Pas dus op met kleine, decoratieve frutsels. Gebruik in plaats daarvan spullen met een functie als decoratie. Functioneel en decoratief gaan namelijk heel goed samen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit is hierbij het codewoord. Investeer in mokken die gezien mogen worden, een mooie én lekker warme plaid of een bijzondere klok bijvoorbeeld.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.