Huurcontract opzeggen: waar moet ik rekening mee houden?

01-11-2017

Je hebt een nieuwe woning gevonden. Je gaat een tijdje reizen. Of je gaat samenwonen. Als je de huur van je huidige kamer, appartement of woning – om wat voor reden dan ook – wilt opzeggen, dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Wooninc. legt het je uit. 

Huur opzeggen

De huur opzeggen doe je schriftelijk, bijvoorbeeld in een aangetekende brief. Dan krijg je een verzendbewijs én ben je zeker van ontvangst. Die brief hoef je niet altijd zelf te schrijven. Bij veel woningcorporaties kun je namelijk een formulier van de website downloaden waarmee je de huur kunt opzeggen (klik hier voor het ‘formulier huuropzegging’ van Wooninc.). De datum van ontvangst van je huuropzegging geldt, in ieder geval bij Wooninc., als de opzeggingsdag. Houd goed in de gaten of je na opzegging een bevestiging van je verhuurder ontvangt.

Wanneer je al ruim van tevoren weet dat je gaat vertrekken, mag je natuurlijk ook eerder de huur opzeggen. Graag zelfs. Dat geeft de verhuurder (en natuurlijk ook jou als huurder) de tijd om zaken te regelen. Wanneer er op tijd een nieuwe huurder wordt gevonden wil deze wellicht wat spullen van je overnemen.

Opzegtermijn

De opzegtermijn voor de huurder is gelijk aan de betalingstermijn voor de huur. In de meeste gevallen betalen huurders de huur per maand. In dat geval is de opzegtermijn dan ook 1 maand. Dit geldt ook voor de huur bij Wooninc., waarbij de laatste huurdag altijd een werkdag is. 

Let op: sommige huurcontracten worden voor de periode van 1 jaar afgesloten (meestal gaat het hierbij om commerciële of vrije sector woningen). Dit wil zeggen dat je als huurder de huur pas na 1 jaar kunt opzeggen. Ben je nog geen jaar huurder, maar wil je toch graag verhuizen? Ga dan vooral in gesprek met de verhuurder, vaak blijkt opzeggen in goed overleg toch mogelijk.

Wanneer slechts één verhuurder de woning verlaat

Stel, je deelt je huidige woning met een medebewoner en slechts één van jullie vertrekt. In dat geval geef je in de opzegbrief aan wie de woning verlaat en wie er blijft wonen. Vergeet niet om wel beide handtekeningen onder de brief te zetten.

In het geval van overlijden

Het kan ook zo zijn dat de huur wordt opgezegd om vervelende redenen, bijvoorbeeld omdat de hoofdhuurder overleden is. In dat geval zijn er verschillende scenario’s:

  • De hoofdhuurder woonde alleen in de woning: de huurovereenkomst eindigt twee volle kalendermaanden na het overlijden van de verhuurder. Indien nabestaanden deze periode willen verkorten dan is dat in overleg vaak mogelijk. Vaak moet je bij de huuropzegging in geval van overlijden een kopie van de overlijdensakte toevoegen. Bij Wooninc. is dat het geval.
  • Er woont nog een echtgenote/geregistreerde partner/medehuurder in de woning: echtgenoten en geregistreerde partners kunnen in de woning blijven wonen. Ook voor medehuurders die op het huurcontract staan verandert er niets. Wel moet aan de verhuurder doorgegeven worden dat de hoofdhuurder is overleden. Dan kan de tenaamstelling op het contract aangepast worden. Geeft dit door met een brief en voeg hier ook de overlijdensakte bij.
  • Samenwonenden/kinderen/overige inwonenden: in de overige gevallen geldt dat je niet zomaar het recht hebt om in de woning te blijven. Je krijgt maximaal zes maanden om te verhuizen. Tot die tijd neem je het huurcontract over. Wil je graag in de woning blijven wonen, dan kun je uiteraard wel in gesprek gaan met de verhuurder.

 

Overige zaken om rekening mee te houden

Vergeet ook het volgende niet:

  • In de meeste gevallen moet je zelf gas, water en elektra opzeggen. Regel dit op tijd. Op de laatste dag van je huurovereenkomst noteer je de meterstanden en geef je deze door aan de water- en energieleverancier (en soms ook aan de verhuurder!).
  • Let er op dat je de woning schoon, leeg en zonder schade oplevert. Dat is wel zo netjes voor de nieuwe huurder. Heb je aanpassingen aan de woning gedaan? Overleg dan met de verhuurder wat moet worden hersteld en wat mag blijven.
  • Let er ook op dat je je TV-, telefoon- en internetabonnement meeverhuist.
  • Geef de verhuizing door bij de gemeente (vanaf vier weken voor je verhuizing tot uiterlijk vijf dagen na verhuizing). Meld je ook aan bij je nieuwe gemeente.
  • Vergeet je sleutels niet in te leveren.
  • En tenslotte, veel geluk in je nieuwe woning! 

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.