Huurtoeslag: zo werkt het

13-03-2017

Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan ben je bij Wooninc. natuurlijk aan het juiste adres. Nieuwe leefruimte gevonden? Er zijn nu allerlei zaken waar je aan moet gaan denken. Een belangrijke zaak zijn de huurkosten. Mogelijk kom je in aanmerking voor een bijdrage: de huurtoeslag. Een onderwerp waar we bij Wooninc. nog altijd veel vragen over krijgen. In deze blogpost daarom de belangrijkste zaken omtrent deze toeslag uitgelegd. De huurtoeslag wordt door de overheid geregeld en uitgevoerd door de Belastingdienst. Mocht je na het lezen van deze blogpost nog vragen hebben, dan kun je op daarom op de website van de Belastingdienst terecht.

De voorwaarden

Een bijdrage in de kosten, dat klinkt iedereen als muziek in de oren. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor huurtoeslag. Deze regeling is namelijk in het leven geroepen om het huren van een woning ook voor lagere inkomensgroepen betaalbaar te maken. Zowel de aanvrager als de woning zelf moeten daartoe aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze regeling wordt ieder jaar kritisch door de overheid bekeken en hier en daar aangepast (woningcorporaties hebben hier geen invloed op). Voor 2017 gelden de volgende regels:

  • Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag de huur van de woning niet meer dan € 720,42 per maand bedragen. We noemen deze woningen ‘sociale huurwoningen’. Op www.wooniezie.nl vind je onze woningen die in deze categorie vallen.
  • Het moet gaan om een zelfstandige woonruimte. Dat betekent: een woning met een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken en een eigen toilet. Op de website van de Belastingdienst staat uitgebreid beschreven wat precies tot een zelfstandige woonruimte wordt gerekend.
  • Jij als huurder wordt geacht óf de Nederlandse nationaliteit óf een geldige verblijfsvergunning te hebben.
  • Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen dien je jezelf en je eventuele medebewoner(s) bij de gemeente in te schrijven op het woonadres.
  • Tot slot worden er voorwaarden gesteld aan je (eventueel gezamenlijke) inkomen en vermogen. Hoe hoog dat inkomen mag zijn hangt af van je leeftijd en is afhankelijk van of je alleen gaat wonen. Dat kan dus per situatie verschillen. Op de website van de Belastingdienst, via deze link, bekijk je wederom de precieze voorwaarden.

 

Op hoeveel huurtoeslag heb ik recht?

Hoeveel huurtoeslag je krijgt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen in relatie tot de hoogte van de huurprijs. Het idee daarachter is om een basishuur vast te stellen. Aan de hand van deze gegevens wordt bepaald hoeveel huur jij ten minste zelf kan betalen. Ligt dat bedrag lager dan de feitelijke huurprijs? Dan wordt deze gecompenseerd met huurtoeslag. Hoeveel dat daadwerkelijke bedrag is hangt dus van de situatie af. Maak daarom hier alvast een proefberekening.

Passend toewijzen en uitzonderingen

Sinds 2016 is Wooninc. verplicht om haar woningen met een kale huurprijs tot € 720,42 per maand ‘passend toe te wijzen’. Dat betekent – simpel gezegd - dat we ervoor moet zorgen dat de hoogte van de huur past bij de hoogte van jouw inkomen en huishoudgrootte. Zo wordt voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. Dat betekent echter ook dat niet zomaar iedereen op alle woningen kan reageren.

Een klein deel van de woningen wordt ‘gereserveerd’ voor bijzondere situaties. Bijvoorbeeld voor een gehandicapt iemand. Lees hier meer over deze bijzondere situaties.

Wil je weten voor welke woningen jij in aanmerking komt? Bekijk dan dit handige Wooninc. stappenplan!

Huurtoeslag aanvragen

Via de website van de Belastingdienst (‘Mijn toeslagen’) kun je huurtoeslag aanvragen. Hier heb je wel je DigiD voor nodig. Toeslag voor 2019 aanvragen kan tot en met 1 september 2020.

Let op: ontvang je huurtoeslag en verandert je inkomen of de samenstelling van je huishouden? Dat kan invloed hebben op de hoogte van je toeslag. Dit betekent ook dat als je halverwege het jaar meer gaat verdienen - waardoor je op een hoger jaarinkomen uitkomt - je (een deel van) de huurtoeslag moet terugbetalen. Geef wijzigingen dus altijd tijdig door aan de Belastingdienst.

Oké, ik ben er klaar voor!

Dan kun je nu op zoek naar je nieuwe woning. Heb je toch nog vragen over de huurtoeslag? De Belastingdienst kan je verder helpen. Bel gratis naar de Belastingtelefoon: 0800 – 0543 en stel je vraag!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.