In de polonaise: zo vier je het leukst carnaval in de regio

05-02-2018

Het favoriete feest van het zuiden staat voor de deur: carnaval. Dit bourgondische volksfeest wordt in de regio natuurlijk volop gevierd! Traditioneel gezien van zondag tot en met dinsdag, maar in veel plaatsen begint het op vrijdagavond al. Ben je nieuw in Brabant? Of wil je weleens weten wat er in andere gemeentes te doen is? In dit blog zetten we de leukste carnavalsevenementen in de regio voor je op een rijtje.

Lampegat (Eindhoven)

Eindhoven heet tijdens carnaval ‘Lampegat’, een verwijzing naar de (van oorsprong) lampenfabriek Philips. Eén van de bekendste Lampegatse tradities is ‘Drie Uurkes Vurraf’. Het feest wordt hiermee op carnavalsvrijdag afgetrapt in het Pullman Cocagne hotel aan de Vestdijk. Ook de ‘Lampegatse optocht’ op zaterdag 10 februari mag je absoluut niet missen. Tijdens alle carnavalsdagen wordt er in tenten op de ‘Mert’ (markt), het Stationsplein en het Wilhelminaplein feestgevierd. En natuurlijk ook in de kroegen op Stratumseind, waar zondags de ‘Stropdas Kroegentocht’ wordt gehouden.

Teutengat (Bergeijk)

In de gemeente Bergeijk en zijn dorpen ’t Hof (‘Teutengat’), ’t Loo (‘Rommegat’) en Weebosch (‘Urnegat’) zijn veel carnavalsverenigingen actief. Het carnavalsfeest wordt dan ook volop gevierd. Op zaterdag kun je de kinderoptocht bekijken en op maandag de ‘Teutengatse optocht’. Uitgaan kan onder andere bij café D’n Eyck, De Kattendans of De Gouden Leeuw. In Bergeijk houden ze zóveel van carnaval, dat er in juli zelfs een zomercarnaval georganiseerd wordt.

Klompengat (Best)

In Best werden vroeger veel klompen gemaakt, dat is nog te zien aan de populierenbomen in het landschap. Daarom heet Best met carnaval ‘Klompengat’. Traditiegetrouw start het Klompengatse carnaval met ‘Efkus Ofwèrme’ in Café d’n Ekker. De rest van het carnavalsfeest vindt zowel in de kroegen, als in feesttenten op straat plaats. Zo is de ‘Tuuterstent’ een aanrader voor iedereen en de ‘Tienertent’ voor de jeugd. De optocht van Klompengat trekt voorbij op carnavalszondag.

Muggeziftersrijk (Bladel)

In ‘Muggeziftersrijk’ vieren ze carnaval bij Den Herd, De Baron of één van de andere kroegen in het centrum. En ook aan de jonge Bladelse inwoners wordt gedacht met jeugdcarnaval en de kinderoptocht op dinsdag. Een maand later komt carnaval nog een keertje terug in Bladel: op 10 maart wordt de ‘Blaalse Lichtstoet’ georganiseerd. Deze grootste lichtjesoptocht van Nederland is een absolute aanrader.

Lappegat (Geldrop)

Textiel was eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten in Geldrop. Vandaar dat Geldrop tijdens carnaval omgedoopt wordt tot ‘Lappegat’. Het festijn wordt op veel plaatsen gevierd, zoals in Hoog & Droog, ’t Groen Koffiehuis en De Dreef. Vooral de carnavalsoptocht op zaterdag en het ‘Lappegats Carnavalsontbijt’ op zondag zijn populair.

Kraaienland (Heeze)

In ‘Kraaienland’ ben je tijdens carnaval van harte welkom in de ‘Kraaientent’, waar onder andere zaterdag partyband Vegas optreedt. Of in één van de andere uitgaansgelegenheden natuurlijk. De jeugd kan carnaval vieren bij ’t Perron van de Heibessums. En op  carnavalszondag is de optocht te bewonderen.

Dwèrsklippelgat (Nuenen)

Lang geleden probeerden de Nuenenaren de klepel van een kerkklok door de deur van de kerk te krijgen. Pas toen ze een vogeltje door het galmgat zagen vliegen, wisten ze hoe ze de klepel wél naar binnen kregen. Vandaar dat Nuenen de carnavalsnaam ‘Dwèrsklippelgat’ draagt. Carnaval wordt gevierd in bijvoorbeeld Het Klooster of in de ‘Tienertent’ op het Van Goghplein. De Dwèrsklippelgatse optocht is elk jaar op zondag te zien.

Skôn Orre Gat (Oirschot)

In ‘Skôn Orre Gat’ trekt de kinderoptocht op zaterdag en de ‘grote optocht’ op carnavalszondag voorbij. Direct na de optocht vindt het ‘Kapellenfestival’ in Hof van Solms plaats. Hier vertonen verschillende blaaskappellen hun kunsten. Ook in De Stapperij en De Enck wordt flink carnaval gevierd.

Narrendonk (Reusel)

In ‘Narrendonk’ slaan de cafés en discotheken in de ‘stapstraat van Reusel’ hun handen ineen. El Sombrero, Caramba, The Saloon, De Koster, La Gare, Mini Park en De Mutte hebben een gezamenlijke programmaposter. Zo kun je gemakkelijk van kroeg naar kroeg hoppen. Maar ook in cultuurhuis De Kei kun je carnaval vieren. De carnavalsoptocht, die ‘Narrenparade’ heet, is op zondag te bekijken.

Rommelgat (Veldhoven)

In ‘Rommelgat’, dat de rest van het jaar als Veldhoven doorgaat, is het 5 dagen feest. Bijvoorbeeld bij de ‘Tent op de Plaatse’, ‘5 Dagen Gas Erop!’, in café-zaal Sint Joris of tijdens de optocht van Zeelst tot Veldhoven op carnavalszondag. Die optocht start in de even jaren in Zeelst en wordt in de oneven jaren andersom afgelegd.

Keiengat (Waalre)

Ook in ‘Keiengat’, oftewel Waalre, heerst een bruisend carnavalsklimaat. Op vrijdag de kinderoptocht, op zaterdag de ‘grote optocht’ en veel feestgedruis in De Pracht of Wolderse Wever.

Overzicht carnavalsoptochten

 

Zaterdag 10-02-2018

 

Eindhoven, Geldrop en Waalre

Zondag 11-02-2018

Best, Bladel, Heeze, Nuenen, Oirschot, Reusel en Veldhoven

Maandag 12-02-2018

Bergeijk

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.