Je eerste huis kopen: de hypotheek (stappenplan)

24-07-2017

Je bent toe aan een eigen woning. Leuk, maar ook spannend. Er gaat namelijk een heleboel op je afkomen. Zo ga je in plaats van maandelijkse huur, te maken krijgen met hypotheeklasten. Maar hoe werkt zo’n hypotheek en wat moet je allemaal weten? Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld zijn. In dit blog een stappenplan!

Wat is een hypotheek?

Voor wie meer dan € 34.229 per jaar verdient is het vaak lastig om een sociale huurwoning te vinden. Vanwege de hogere huren in de vrije sector is kopen dan al snel aantrekkelijker. Een woning kopen doe je meestal niet met je eigen vermogen. Daarom sluit je een lening af met het huis als onderpand: de hypotheek, die je aanvraagt bij een hypotheekverstrekker.

Stap 1: wat kan ik lenen?

In een kasteel wonen willen we natuurlijk allemaal wel. Maar kun (en wil) je dat maandelijks ook betalen? Maak dus een berekening hoeveel je maandelijks aan hypotheeklasten kunt besteden. Een lening krijg je niet zomaar, daar zijn regels aan verbonden. De hoogte van een hypotheek is namelijk afhankelijk van je inkomen (en dat van je partner). Breng nog vóórdat je op zoek gaat naar een nieuwe woning in kaart hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook schulden, zoals een creditcardschuld of studieschuld, kunnen het maximaal te lenen bedrag beïnvloeden. Inzage in schulden vraag je op bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Tip: de hypotheek dekt niet alle kosten waar je mee te maken krijgt. Houd rekening met kosten voor een eventuele verbouwing en aanvullende kosten voor bijvoorbeeld de makelaar, overdrachtsbelasting, etc.

Stap 2: op huizenjacht

Helder hebben welk bedrag je maximaal kunt lenen voorkomt dat je in een te hoge (of lage) prijscategorie gaat zoeken. Mocht je inkomen het toelaten dan kun je maximaal 101% van de woningwaarde lenen, bij energiebesparende woningen is dit 106%. Start je zoektocht met hulp van een aankoopmakelaar of zoek op Funda, in kranten of social media. Huur je al bij Wooninc. en heb je interesse in het kopen van het huis waarin je woont? Wellicht kom je hiervoor in aanmerking via ons eigen label Goedkopen van Wooninc.

Stap 3: vraag deskundig advies

En dan nu het afsluiten van de lening! Was het maar zo eenvoudig. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders en hypotheekvormen. Het is daarom verstandig contact op te nemen met een adviseur. Op basis van jouw wensen kijkt hij of zij welke hypotheek het beste bij je past. Denk hierbij aan het te lenen bedrag, de looptijd, hypotheekvorm, bijbehorende verzekeringen, voorwaarden voor extra aflossen, of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) enzovoorts. Zo’n eerste adviesgesprek is altijd gratis.

Tip: vraag offertes op bij verschillende hypotheekadviseurs. Let er hierbij goed op dat de offertes op basis van dezelfde gegevens worden gemaakt zodat je goed kunt vergelijken. Wil je als starter gebruikmaken van renteaftrek, dan kun je enkel kiezen voor een annuïteiten- en/of een lineaire hypotheek.

Stap 4: neem de tijd

Heb je jouw droomhuis gevonden en besloten tot aankoop over te gaan? Vraag bij je hypotheekadviseur een lijst op met alle vereiste documenten. Zo moet je bij het aanvragen van een hypotheek zelf een taxatierapport regelen (bijvoorbeeld bij Vereniging Eigen Huis) en vaak ook een overlijdensrisicoverzekering. Het is handig om een mapje aan te maken waar je al deze benodigde papieren in bewaart zoals het taxatierapport en de verzekering, maar bijvoorbeeld ook de koopakte, werkgeversverklaring, jaaropgaaf en loonstrook. Het rondkrijgen van een hypotheek kan soms lang duren. Om vertraging te voorkomen is het daarom verstandig alle documenten tijdig aan te leveren bij de hypotheekverstrekker. Zorg er ook voor dat je van de verkopende partij voldoende ruimte krijgt – zo’n 6 tot 8 weken - om de hypotheek rond te krijgen.

Tip: ga je over tot de aankoop van een woning? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat financieringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst. Krijg je de hypotheek niet rond op de afgesproken datum, dan kun je de koop ontbinden. Hiermee voorkom je een hoge boete, die wel 10% van de aankoopprijs kan bedragen.

Alles rond? Gefeliciteerd!

Je hebt nu een eigen woning. Gefeliciteerd! Blijf echter regelmatig checken hoe je ervoor staat: controleer zo nu en dan naar de waarde van je huis, de hypotheekrente of de mogelijkheid om extra af te lossen. Maar laat één ding voorop staan: geniet van je nieuwe, eigen stekkie!

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.