Je eerste huurwoning: met welke kosten moet je rekening houden?

18-10-2016

Je hebt net je studie afgerond en bent klaar om afscheid te nemen van je studentenhuis. Of je gaat het ouderlijk huis verlaten om samen te gaan wonen. Kortom: tijd voor een eigen plekje. Voordat je op zoek gaat naar je eerste huurwoning is het belangrijk om van tevoren te bepalen wat je wensen zijn. Maar weet je ook of je het financieel aankunt? Er komen nou eenmaal kosten kijken bij het huren van een eigen stekkie. Waar je allemaal rekening mee moet houden? Wooninc. zet de belangrijkste kosten voor je op een rijtje!

Oké, ik ga starten met zoeken!

Je hebt de wensen al een beetje op een rijtje. Tijd om te gaan zoeken! Echter, vergeet je niet iets? Er zijn in Nederland namelijk twee huursectoren: de sociale- en de vrije huursector. Het belangrijkste verschil is dat er voor de huurprijs van een sociale huurwoning een maximaal bedrag geldt. Deze prijs is vastgesteld door de overheid en heeft als doel om huurwoningen betaalbaar te houden wanneer je een lager inkomen hebt. Voordat jij je gaat oriënteren op een woning is het verstandig eerst na te gaan of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, dat onder andere wordt bepaald op basis van je inkomen. Verdien je (samen met je partner) meer dan € 35.739 per jaar, dan zal je op zoek moeten gaan naar een woning in de vrije huursector.

Let op! Als je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning moet je ook rekening houden met het passend toewijzen.

Huurkosten

Gefeliciteerd! Je hebt je droomhuis gevonden. Ben je in aanmerking gekomen voor een sociale huurwoning? Dan is het verstandig om uit te zoeken of je recht hebt op huurtoeslag: een bijdrage in huurkosten van de Rijksoverheid die je bij de Belastingdienst moet aanvragen. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoe hoog deze toeslag is, is afhankelijk van de huurprijs, je inkomen, leeftijd en woonsituatie. Heb je gekozen voor een woning in de vrije sector? Dan kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Het is belangrijk om van tevoren goed in kaart te hebben gebracht wat de totale maandelijkse huurkosten zijn en op welke dag je deze moet betalen. Zorg ervoor dat je voor de datum van afschrijving voldoende saldo op je bankrekening hebt staan!

Servicekosten

Naast de kale huurprijs betaal je namelijk, als je in een appartement woont, vaak ook een maandelijks bedrag aan servicekosten. De verhuurder maakt namelijk kosten voor het onderhoud van het gebouw. Denk hierbij aan posten zoals schoonmaak, huismeester, glazenwassen en tuin- en liftonderhoud. Deze kosten mogen worden doorberekend aan de huurder. De huurprijs en servicekosten samen vormen dus samen de totale maandelijkse huurkosten.

Gemeentelijke belastingen

Wie voor het eerst gaat huren heeft vaak nog geen rekening gehouden met de belastingen die elke gemeente hanteert. Dit zijn kosten voor algemene voorzieningen die de gemeente doorberekent aan haar inwoners. Om de kosten voor het ophalen van huisvuil te kunnen dekken betaal je daarom ieder jaar een bedrag in de vorm van een afvalstoffenheffing. Dit bedrag ligt, afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, in Eindhoven tussen de € 171,45 en € 299,68 per jaar.

Inboedelverzekering

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar een brand of inbraak is niet altijd te voorkomen. Het is daarom verstandig om jouw spulletjes te verzekeren. Zeker wanneer je net die nieuwe beamer of tv die je al zo lang wilde, hebt aangeschaft! De kosten voor een inboedelverzekering zijn afhankelijk van de waarde van jouw inboedel. De maandelijkse kosten liggen gemiddeld tussen de € 10 tot € 20. Heeft een inbraak schade veroorzaakt aan een raam of deur? Dan komen deze kosten voor rekening van de verhuurder. Je hoeft als huurder dan ook geen opstalverzekering af te sluiten.

Gas, water, licht

In sommige gevallen wordt de levering van gas, water en licht door de verhuurder geregeld. De kosten voor deze voorzieningen worden dan verwerkt in de servicekosten. Echter, in de meeste gevallen, betaal je deze kosten zelf. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar een energieleverancier voor stroom en gas. Woon je in Eindhoven, dan betaal je de kosten voor het gebruik van water aan Brabant Water. Een leverancier voor elektra en gas kun je zelf uitkiezen. Houd er rekening mee dat je voldoende financiële middelen hebt om deze bedragen maandelijks, per kwartaal of per jaar te betalen.

Internet, tv en telefonie

We hebben de belangrijkste vaste lasten al benoemd. Echter wil je natuurlijk ook een beetje lekker kunnen leven in je woning! Maar om jouw favoriete tv-programma te kunnen bekijken, gebruik te kunnen maken van het internet, of misschien wel te bellen met een vaste telefoon, heb je wel een abonnement nodig. Er zijn verschillende aanbieders en pakketten voor tv, internet en vaste telefonie. Wil je alleen gebruikmaken van internet en een beetje besparen op je uitgaven? Misschien heb je het geluk om de kosten te kunnen delen met een vriendelijke buurman of buurvrouw. Scheelt toch weer.

Ik ben er klaar voor!

En, heb je jouw financiële plaatje een beetje compleet? Dan is het tijd voor jouw eigen-woning-avontuur. Het vinden van je droomhuis kan best een tijdje duren. Gelukkig helpen wij van Wooninc. jou graag bij het vinden van een huurwoning. Meer informatie over een woning huren vind je op deze pagina. Wij wensen je veel succes bij het vinden van jouw eigen plekje en veel woonplezier!

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.