(Koop)woning bezichtigen? Hier moet je op letten!

04-04-2017

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan ga je een leuke en spannende tijd tegemoet. Waarschijnlijk heb je al een wensenlijstje in je hoofd: waar moet de nieuwe woning aan voldoen? Je hebt al een aantal huizen op het oog. Dan volgen al snel de bezichtigingen. Je wilt een en ander immers met eigen ogen kunnen beoordelen. Maar waar moet je dan op letten? Wooninc. helpt je alvast op weg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

En dat geldt ook voor de bezichtiging van een huis. Je hebt je eigen eisenlijstje, natuurlijk. Het kan handig zijn om je wensen op papier te zetten en dat lijstje mee te nemen. Ook slim: iemand meevragen. Waarschijnlijk let deze persoon op nét wat andere punten dan jij doet. Deze frisse blik kan zeker geen kwaad. Gaat het om een koopwoning, dan kun je overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ten slotte: heb je de tijd, loop dan voor de bezichtiging al eens een rondje door de buurt. Zijn de winkels dichtbij? Scholen? Kun je misschien al een glimp opvangen van de buren? Is er voldoende parkeergelegenheid? Hoe druk zijn de straten? Zie jij jezelf hier al wonen?  Allemaal zaken om rekening mee te houden. 

Tijdens de bezichtiging

Natuurlijk doe je een rondje met de verkoopmakelaar. Zorg er echter voor dat je zelf ook goed oplet en geef het aan indien je wat langer de tijd nodig hebt om het huis te bekijken. Loop ook zelf even rond. Waarschijnlijk vorm je al heel snel een mening over het huis. Dat eerste gevoel is belangrijk. Vergeet echter niet om door de sfeer heen te kijken. Let bijvoorbeeld goed op de indeling. De meubels zijn misschien niet (of juist wel) jouw smaak, maar kun jij je eigen spullen goed kwijt in deze woning? Ten slotte besteed je aandacht aan het onderhoud - met name wanneer het een koopwoning betreft. Een aantal zaken om op te letten:  

  • Eventuele vochtplekken of scheuren. Indien je deze opmerkt: vraag de makelaar naar de oorzaak. Ook isolatie is een belangrijk punt: dit kan enorm gaan schelen in de maandlasten.
  • Hoe oud is de CV-ketel? Gaat deze nog de nodige jaartjes mee of moet je deze binnenkort gaan vervangen? Let ook op keukenapparatuur (denk aan een vaatwasser, oven, etc.), elektriciteit en het bouwjaar van bijvoorbeeld de badkamer en keuken.
  • Is de woning gehorig? Hoor je verkeer, de buren of andere geluiden van buiten? 
  • Hoe zijn ramen en deuren afgewerkt (let ook goed op in de badkamer)? Zien de kozijnen er nog netjes uit? Hoe zit het met het schilderwerk? Loop ook eens een rondje om het huis om de afwerking aan de buitenkant te kunnen beoordelen.
  • Hoe is de lichtinval? Probeer de bezichtiging overdag te plannen, dan heb je een beter idee van hoe licht of donker de woning is.  
  • Als huiseigenaar krijg je subsidie als je je woning goed isoleert. Vraag dus vooral naar isolatie en het energielabel.
  • Vraag eens naar het bestemmingsplan van de buurt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen achteraf te staan.

Kies je voor een huurwoning? Dan zijn een aantal van bovenstaande punten wellicht minder belangrijk. Dat betekent echter niet dat je niet op moet letten. Besteed ook bij een huurwoning aandacht aan de onderhoudstoestand, maar vraag ook naar overname- en eventuele andere extra kosten bij het huurcontract. Komt de woning in aanmerking voor huurtoeslag? Mag je je huisdier meenemen? Wat mag je wel en niet aan de woning aanpassen? Het advies: houd je ogen en oren goed open. 

Kiezen maar!

En, voel jij je al thuis? Of ben je er nog niet over uit? Vraag bij twijfel gerust om meer informatie of plan een tweede bezichtiging. Daarna is het tijd om een definitieve keuze te maken. Ga je een huurcontract aan of ga je een bod doen op jouw droomwoning? Dan wensen wij je veel geluk in je nieuwe stulpje!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.