Kopen of huren? De voor- en nadelen op een rijtje

27-12-2016

Wil je verhuizen of ben je toe aan een eigen woning? Dan kom je onder andere voor het dilemma ‘kopen of huren’ te staan. Zowel huren als kopen kent voor- en nadelen. Wat voor jou de beste keuze is? Dat verschilt per situatie. In deze blogpost wegen we de belangen tegen elkaar af: zo heb je na het lezen een beter inzicht in wat voor jou een slimme keuze is!

1.    Verhuizen

Je hebt de keuze voor je nieuwe woning nog niet gemaakt, maar toch zal je nu al na moeten gaan denken over wéér verhuizen in de toekomst. Hoe groot is de kans dat je lang in je komende woning zal blijven? Misschien ga je over niet al te lange tijd samenwonen? Of denk je aan gezinsuitbreiding? Of ga je werk zoeken in een andere stad? Kortom: hoe flexibel wil je zijn? Verhuizen is namelijk gemakkelijker vanuit een huurwoning. Meestal ben je slechts gebonden aan een opzegtermijn van één maand. Vanzelfsprekend is dat bij een koophuis, waarbij je o.a. gebonden bent aan de situatie op de huizenmarkt, wat lastiger. Vergeet daarbij ook niet dat je koopwoning in waarde kan zijn gestegen, maar ook gedaald. In dat geval hou je een schuld over bij de verkoop van het huis.

2.    Woonlasten

Wanneer je een huis koopt krijg je te maken met hypotheeklasten. Je kunt er bij een hypotheek voor kiezen de hele looptijd dezelfde rente te betalen. Is dat het geval, dan blijven de lasten door de jaren heen stabiel. Door steeds een beetje af te lossen bouw je bovendien vermogen op. Als huurder betaal je elke maand hetzelfde huurbedrag. De verhuurder mag de huur één keer per jaar verhogen. Dit gebeurt ook eigenlijk vrijwel ieder jaar. Voor woningen in de sociale huursector geldt dat de overheid ieder jaar een maximaal percentage vaststelt voor de huurverhoging. Meer weten over de verschillen tussen sociale huur en vrije sector huurwoningen? Je leest het hier.

3.    Onderhoud

Een voordeel van huren is dat je geen onderhoud aan de huurwoning hoeft uit te voeren, dat moet namelijk de verhuurder of de eigenaar van de woning doen. Als eigenaar van een koopwoning zal daarentegen je geld moeten reserveren voor (groot) onderhoud. Gaat er iets stuk, dan ben jij degene die het moet laten repareren. En zoals dat gaat gebeuren dat soort dingen vaak op zeer ongelegen momenten. Koop je een appartement dan zit het weer net wat anders in elkaar. Je bent dan voor veel onderhoud – van de buitenkant van het gebouw tot bijvoorbeeld de lift en de entree - samen verantwoordelijk. Je betaalt daar elke maand een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren voor.  Zo spaar je gezamenlijk voor groot onderhoud.

4.    Aanpassingen aan de woning

Koop je een woning, dan kun je je huis helemaal aanpassen naar eigen wens. Ga je zeer grote verbouwingen uitvoeren – denk aan een verbouwing waarbij de constructie van het pand wordt gewijzigd, maar bijvoorbeeld ook voor een aanbouw aan het pand – dan heb je doorgaans nog vergunningen nodig van de gemeente. Bij een huurwoning mag je niets verbouwen aan je huurwoning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Ook mag je niets veranderen aan de buitenkant van de woning zonder toestemming. Daarnaast krijg je vaak ook bij kleine aanpassingen al te maken met regeltjes. Je hebt daardoor minder vrijheid om je woning helemaal naar eigen wens aan te passen. Het beste advies is om voor de zekerheid altijd toestemming te vragen aan de verhuurder!

5.    Rechten en plichten

Zowel de huurder als de koper heeft rechten, maar ook plichten. Voor de huurder geldt: je moet de huur op tijd betalen en je moet de woning als een goed huurder gebruiken. Daartegenover staan twee belangrijke rechten van de huurder: je hebt recht op woongenot en huurbescherming.  Dankzij wettelijke huurbescherming kan de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen. Daarnaast kom je als huurder soms in aanmerking voor huurtoeslag.

Als koper krijg je met meer zaken te maken. Je belangrijkste plichten zijn het betalen van de hypotheek en het betalen van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Daarnaast krijg je te maken met de jaarlijks vastgestelde WOZ-waarde van je woning. De hoogte hiervan heeft onder andere invloed op de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. Qua rechten kun je denken aan de wettelijke bedenktijd bij aankoop, en bij aankoop van een appartement het appartementsrecht. Naast gebruik van je eigen appartement heb je ook recht op gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw, zoals het trappenhuis, de lift of de tuin.

Laatstgenoemde rechten en plichten zijn natuurlijk zeer kort benoemd. Voor meer informatie klik je op de linkjes in de tekst.

Tijd om te kiezen!

Is het tijd om te kiezen? Tip! Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Hoe lang verwacht ik in mijn komende woning te blijven? Hoe flexibel wil ik zijn als het aankomt op verhuizen?
  • Heb ik een stabiel inkomen?
  • Verwacht ik veel onderhoud voor het eventueel aan te kopen huis?
  • Als ik kies voor huren, kom ik dan in aanmerking voor een sociale huurwoning en/of huurtoeslag?


En het allerbelangrijkste: word ik gelukkig van de keuze die ik maak? Daar draait het immers allemaal om. Succes!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.