Onderverhuren, mag dat zomaar?

13-09-2017

Het komt steeds meer voor. Even een half jaartje er tussenuit. Op reis. Of je gaat stagelopen in een andere stad. Het lijkt dan zo handig: je woonruimte onderverhuren Maar mag het zomaar? En wat zijn de regels? Wooninc. legt uit.

Wat is onderverhuur?

Van onderhuur is sprake wanneer een huurder woonruimte huurt en deze woonruimte doorverhuurt aan een derde persoon, de onderhuurder.

En, mag dat, onderverhuren?

Het antwoord: ja, maar niet zomaar! Je mag je woonruimte onderverhuren, maar alleen wanneer je schriftelijke toestemming hebt van je verhuurder. Vraag je dat niet, dan is de onderverhuur illegaal. Je loopt dan het risico jouw woning kwijt te raken. Toestemming vraag je door een aanvraag schriftelijk of per e-mail bij jouw verhuurder in te dienen. Daarin vermeld je:

  • je motivatie
  • de verwachte duur van de onderverhuur (houd rekening met een maximale duur van een half jaar)
  • adres,  telefoonnummer en e-mailadres van jou tijdens je afwezigheid
  • naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de onderhuurder
  • kopie legitimatiebewijs van de onderhuurder
  • kopie uittreksel Basis Registratie Personen van de onderhuurder


Er is een uitzondering: verhuur je een deel van de woning (bijvoorbeeld een kamer) waar je zelf ook woont, dan mag je bij sommige verhuurders onderverhuren zonder toestemming. Wooninc. vermeldt daarentegen expliciet in jouw huurcontract dat zij kamerverhuur en airbnb niet toestaat.

Maar dan ben je er nog niet!

Er zijn namelijk een aantal belangrijke regels en zaken om rekening mee te houden.

De gemeente

Ook gemeentes stellen soms eisen aan de (onder)verhuur van een woning. Zo is het in veel gemeentes bijvoorbeeld verboden om een sociale huurwoning onder te verhuren. Onder andere vanwege de krappe huizenmarkt. De precieze regels verschillen echter per gemeente, dus ga vooral even na hoe het in jouw woonplaats zit.

Hoofdhuurder

Houd er rekening mee dat jij, als hoofdhuurder, altijd verantwoordelijk blijft voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Dus zorg dat je de huur tijdig betaalt en overlast voorkomt. Veroorzaakt jouw onderhuurder overlast, of schade aan de woning of het woongebouw? Dan word jij aangesproken en kan de verhuurder de onderhuur onmiddellijk beëindigen. Een onderhuurder kan de huurovereenkomst nooit overnemen.

Akkoord? Dan wordt het tijd om het contract op te stellen

Bij onderhuur is er altijd sprake van twee huurcontracten. De eerste tussen jou (de hoofdhuurder) en je verhuurder. De tweede tussen jou en de onderhuurder. Dat betekent dus dat jij als hoofdhuurder verantwoordelijk bent. Maak daarom duidelijke afspraken (en zet deze ook in het contract!) over bijvoorbeeld  de hoogte van de huurprijs, de periode van onderhuur, het gebruik van spullen, naheffingen voor elektriciteit en water, eventuele extra kosten voor internet, telefoon en televisie, enzovoort.

Tip!

Nogmaals, jij als hoofdhuurder bent verantwoordelijk. Het is daarom belangrijk om de staat van je woonruimte goed in de gaten te blijven houden. Slimme tip: maak een zogenaamde ‘opnamestaat’. Hierin beschrijf je de woonruimte en neem je eventuele gebreken op (scheuren in muren, etc.). Zo voorkom je onenigheid over schade achteraf. Maak ook zo’n lijst voor je spullen. Wat laat je staan in de woning? Je wilt immers niet de helft missen als je terugverhuist.

Tenslotte: vergeet de Belastingdienst niet!

Vergeet tenslotte niet om ook de Belastingdienst op de hoogte te stellen van de gewijzigde situatie. Een onderhuurder telt namelijk niet mee bij de berekening van je huurtoeslag. Vergeet je je onderhuurder als zodanig aan te melden, dan ziet de Belastingdienst dit als een medebewoner en wordt zijn of haar inkomen meegeteld bij het berekenen van jouw huurtoeslag. Dat wil je voorkomen!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.