Overlast van je buren, wat kun je doen als huurder?

14-11-2017

Iedereen wil graag prettig wonen in een fijne buurt. Toch kan het soms zo zijn dat je overlast ervaart van een ander, of een ander van jou. De normale leefgeluiden zijn niet het probleem. Die accepteren we van elkaar. Je kunt elkaar nu eenmaal soms horen. Maar wat doe je als je constant last hebt van je buren? Harde muziek, geschreeuw, rommel of stank kunnen veel ergernis veroorzaken. Hoe ga je hiermee om? Als huurder van Wooninc. kun je verschillende stappen ondernemen. 

1.   Een goed gesprek doet vaak wonderen

Ga het gesprek met je buren aan, dat lost vaak al veel onrust op. Als je buren niet weten wat je vervelend vindt, kunnen zij ook niks doen. Probeer afspraken met elkaar te maken. Misschien kunnen de buren bijvoorbeeld hun muziekinstrument bespelen als jij overdag op je werk bent. Of is de ergernis heel simpel te verhelpen met andere vloerbedekking of dopjes onder de stoelpoten.

Op de website www.problemenmetjeburen.nl staan handige tips om problemen met je buren bespreekbaar te maken. Ook vind je er oplossingen voor allerlei problemen, zoals voor geluidoverlast, parkeeroverlast en overlast door dieren.

2.   Neem contact met Buurtbemiddeling op

Kom je er samen niet uit? Dan kun je contact opnemen met Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling Eindhoven ondersteunt gratis bij het oplossen van problemen. Getrainde buurtbemiddelaars helpen buren om weer met elkaar in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen en nodigen buren op een neutrale plek uit om met elkaar te praten.

3.   Neem contact met ons op

Kom je er samen én met Buurtbemiddeling niet uit? Dan kun je contact met ons opnemen. Wij vragen je dan om een meldingsformulier in te vullen. Het is belangrijk om goed vast te leggen wie overlast veroorzaakt, waaruit deze overlast bestaat en wanneer deze plaatsvindt (data en tijden). Na ontvangst van dit formulier nemen we contact met je op om samen te bekijken of we kunnen helpen. Let er op dat je zaken als geluidsoverlast en bedreigingen ook bij de politie meldt (tel: 0900-8844).

In onze algemene voorwaarden zijn belangrijke voorwaarden voor leefruimten vastgelegd. Bekijk deze ook eens, hier kun je veel informatie uit halen.

Wooninc. helpt als dat kan. Wij kunnen je melding in behandeling nemen als je zelf huurt bij Wooninc. en de overlast ook wordt veroorzaakt door een van onze huurders. Wij stellen wel als voorwaarde dat je bereid bent om samen met ons en je buren het gesprek aan te gaan.

Overlast openbare ruimte

Er zijn ook gevallen waarbij we jou helaas niet kunnen helpen. Bijvoorbeeld als de overlast plaatsvindt in de openbare ruimte. Denk aan het dumpen van afval, ongelijke bestrating of kapotte straatverlichting. Dit is een zaak waarvoor je contact op kunt nemen met je gemeente.

Sancties & Kansenlijst

Over de manier waarop we omgaan met huurders die ernstige overlast of (financiële) schade veroorzaken, hebben we met de Eindhovense woningcorporaties afspraken gemaakt. Meer hierover kun je lezen in de Sancties & Kansenlijst.

4.   Juridische hulp inschakelen

Meewerken aan bemiddeling is vrijwillig. Als je buren weigeren om over een oplossing te praten, ook met een derde, neutrale partij, dan kun je soms niet anders dan hardere maatregelen nemen. Denk hierbij aan:

  • Overlast melden bij meldpunt overlast Eindhoven. Een medewerker neemt je melding samen met je door en stuurt deze vervolgens door naar de juiste instantie.
  • Vraag de wijkagent om hulp. Deze kan beslissen om verdere maatregelen te nemen. De politie kan bijvoorbeeld een proces-verbaal opmaken, of na een waarschuwing geluidsapparatuur of muziekinstrumenten in beslag nemen.
  • Helpt het allemaal niet? Overweeg dan om hulp van een advocaat in te schakelen. Deze kan de rechter vragen om de buren te verbieden door te gaan met de overlast. Je moet dan wel bewijzen dat de geluidsoverlast van je buren onrechtmatige hinder oplevert. Het is aan te raden om contact op te nemen met het Juridisch Loket als je deze stap overweegt. Hier kun je terecht voor gratis advies.

 

Het bellen van de politie of het inschakelen van een advocaat is alleen een optie wanneer iets echt uit de hand loopt en er bijvoorbeeld strafbare feiten worden gepleegd. Bovendien is dat meestal niet bevorderlijk voor de situatie. Onze tip: probeer eerst alle andere opties. Een goed gesprek  lost meestal al veel op! 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.