Samenwonen voor Dummies: tips!

14-08-2017

Het is ein-de-lijk zover: samenwonen! Met de liefde van je leven. Of een goede vriend(in). Leuk! Maar ook een tikkeltje spannend. Zeker als je al een tijdje solo leefde. Samenwonen betekent namelijk dat je compromissen moet gaan sluiten. Rekening met elkaar moet gaan houden. Best een flinke relatietest dus. Hoe pak je dat aan? Waar moet je rekening mee houden? Lees hier: samenwonen voor Dummies: onze tips!

1.   Verwachtingen op orde

Samen iedere avond naar de sterren kijken met een goed glas wijn is een heel romantisch idee. Naar het toilet gaan en rekeningen delen is echt. Natuurlijk ga je genieten en droom je er nu over, maar maak je verwachtingen niet groter dan eigenlijk reëel is. Weet dat je dingen tegen gaat komen die je minder (niet) leuk vindt. De gewoonte van de een om nooit het dopje op de tube tandpasta te doen. Of het feit dat de ander schoonmaken als een halfjaarlijkse activiteit ziet. Om maar wat dingen te noemen. Accepteer dat je verschillend bent. Maak van een mug geen olifant. Dan komt het allemaal wel goed.

2.   Gun de ander zijn/haar hobby. En blijf zelf ook dingen ondernemen!

Samenwonen betekent niet dat je ineens álles samen moet gaan doen. Sterker nog: het is zelfs heel gezond om zo nu en dan dingen zonder elkaar te ondernemen. Je vrienden en vriendinnen zijn er immers ook nog. Bovendien heb je waarschijnlijk ook een hobby waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Heerlijk! Zeker niet opgeven dus. Maar dat geldt ook voor de ander. Gun hem of haar ook tijd alleen of met vrienden.

3.   Houd de spontaniteit erin

Je woont nu samen. Je hoeft dus niet meer speciaal af te spreken om elkaar te zien. Dat is heerlijk, maar kan ook tot gevolg hebben dat je je partner voor lief gaat nemen. Het leven wordt wat voorspelbaarder. Probeer de spontaniteit er daarom in te houden. Verras elkaar. Heb lol met elkaar. En blijf niet alleen binnenshuis. Ook daarbuiten is nog zó veel met elkaar te beleven. Geniet ervan!

4.   En dan nu de financiële zaken

Samenwonen is niet alleen een emotionele stap. Ook op praktisch gebied moet er een hoop geregeld worden. Daarom een paar financiële tips:

  • Wie betaalt wat? Maak hier duidelijke afspraken over. Probeer zo goed mogelijk de inkomsten en uitgaven helder te krijgen. Hoeveel geld hebben jullie nodig? Wat komt er binnen? En hoe ga je dat verdelen? Spreek je bijvoorbeeld af dat ieder de helft betaalt? Of doe je dat naar verhouding van inkomen?
  • Ook handig: een gezamenlijke rekening openen. Hier kunnen huishoudelijke zaken en de huur van worden betaald.
  • Check ook eens de verzekeringen. Als je gaat samenwonen heb je waarschijnlijk een aantal verzekeringen dubbel. Zoek dit uit. Het kan flink schelen in (premie)kosten!
  • Verdiep je in de belasting. Samenwonen kan namelijk gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Dat kan fiscale voordelen opleveren. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.


Huur je momenteel bij Wooninc. en ga je samenwonen? Dan kun je waarschijnlijk je partner op de huurovereenkomst bijschrijven. Lees meer over de voorwaarden op onze veelgestelde vragen-pagina of neem contact op voor meer info!

En dan: op naar de IKEA om samen nieuwe spullen voor jullie huisje uit te zoeken!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.