Sociale huur vs. vrije sector huurwoningen

31-10-2016

Je wil een woning, appartement, studio of kamer gaan huren. Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen dan komt er een hoop op je af. Waar wil je wonen? Hoe groot moet het zijn? Wat kan je betalen? En kies je voor sociale huur of een huurwoning in de vrije sector? In deze blogpost leggen we je graag alles uit over de keuze tussen een sociale huurwoning en een vrije sector huurwoning. Wat zijn de verschillen tussen een sociale huurwoning en een woning in de vrije sector? En wat zijn de voor- en nadelen? Wooninc. helpt je alvast een eindje op weg!

Het verschil

Het verschil tussen deze twee vormen van huur wordt gekenmerkt door de huurprijs. Bij een sociale huurwoning gelden namelijk maximale huurprijzen en een maximale jaarlijkse huurverhoging. In 2019 ligt die maximale huurprijs op € 720,42 per maand (voor jongeren onder de 23 mag die maandhuur maximaal € 424,44 zijn). De precieze huurprijs van een sociale huurwoning wordt bepaald door een landelijk vastgesteld puntensysteem dat de kwaliteit van de woning weergeeft. Kies je voor een sociale huurwoning? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je ook gebruik kunt maken van deze regeling.

Kies je voor de vrije sector? Dan kies je voor een woning waarvoor je geen huursubsidie kunt krijgen. Bij vrije sector huurwoningen is er geen sprake van een maximale huurprijs.

Let op! Ben je student? Dan is het belangrijk om te weten dat een studentenkamer nooit onder de vrije sector valt. Het is aan te raden om je eens te verdiepen in het puntensysteem. Voor veel studentenkamers wordt namelijk een (te) hoge maandhuur gevraagd. Denk je dat je te veel betaalt? De Huurcommissie kan beslissen of jij gelijk hebt of je verhuurder.

Zo gesteld zou je kunnen denken: “simpel, dan kies ik uiteraard voor een sociale huurwoning!”. Helaas kom je niet zomaar in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zo moet je voldoen aan bepaalde inkomensgrenzen. Je mag niet te veel, maar zeker ook niet te weinig verdienen. Het is namelijk wel belangrijk dat je, na het betalen van de huur en andere vaste lasten, voldoende overhoudt om van te leven. Wooninc. zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Sociale huurwoning: de voor- en nadelen


De voordelen:

 • Sociale huurwoningen zijn meestal eigendom van woningcorporaties en in veruit de meeste gevallen een stuk goedkoper dan huurwoningen in de vrije sector.
 • Sociale huurwoningen zijn een uitkomst voor mensen met een lager inkomen en starters of juist senioren die afhankelijk zijn van hun pensioen.
 • Kies je voor een sociale huurwoning dan heb je de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen.
 • De huur kan nooit zomaar flink opgehoogd worden. Hier zijn strenge regels aan verbonden.
   

De nadelen:

 • Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daar zitten bepaalde inkomensgrenzen aan verbonden.
 • De woningcorporatie bij wie je een huis wil huren, kan ook aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld aan de gezinsgrootte.
 • Heb je je zinnen gezet op een sociale huurwoning? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je te maken krijgt met (soms flinke) wachtlijsten.
   

Vrije sector woning: de voor- en nadelen


De voordelen:

 • Geen lange inschrijftijden of wachtlijsten. Je kunt vaak snel terecht.
 • De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De huurbescherming bij huurbeëindiging is daarmee hetzelfde als bij sociale huurwoningen.
 • Wanneer je slim zoekt, kun je ook goedkope woningen vinden in de vrije huursector (denk bijvoorbeeld aan antikraak!).
 • De keuze is groot en je kunt dan ook naar wens kiezen voor een luxe appartement met een mooie afwerking.
 • Eigen verbeteringen zijn in overleg mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een schutting.
   

De nadelen:

 • Huurtoeslag geldt niet voor de vrije of particuliere huursector.
 • De verhuurder is niet gebonden aan een maximale huurprijs of maximale huurverhoging (let wel goed op wat er in je huurcontract staat!).
 • Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Is het contract van je huurwoning korter dan 6 maanden geleden ingegaan? Dan kan de Huurcommissie wel voor je nagaan of de huurprijs redelijk is.
 • Bij onenigheid kun je verder niet terecht bij de Huurcommissie, maar zal je naar de rechtbank moeten stappen.
   

Het niet gebonden zijn aan regels met betrekking tot een huurprijs kan dus zowel een voor- als een nadeel zijn. Je bent bij een vrije sector woning namelijk in directe onderhandeling met de verhuurder. Besef daarbij goed dat wanneer je het huurcontract tekent, je akkoord gaat met de huurprijs die de verhuurder op dat moment vraagt. Dit betekent soms dat je buren, die al langer in eenzelfde soort huis wonen, minder huur betalen. Ben je echter een goede onderhandelaar? Dan zou de situatie zomaar eens omgedraaid kunnen zijn!

Heb je nog vragen?

Hebben we je al iets wijzer kunnen maken? Of kunnen we jou nog verder helpen in je zoektocht naar een passende huurwoning? Aarzel dan niet om eens vrijblijvend te komen praten op het Wooninc. kantoor. Je kunt tijdens kantooruren bij ons binnenlopen of telefonisch om advies vragen. Je vindt onze contactgegevens hier!

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.