Welke huurprijs past bij mij?

15-05-2017

Je wilt verhuizen. Dan is het handig om te weten of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of een woning in de vrije sector. Die keuze maak je niet zelf, maar wordt bepaald door je inkomen. Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan gelden er ook in de sociale sector regels om te bepalen in welke huurprijscategorie je terechtkomt. Meer informatie over hoe dat precies zit, vind je hier.

Huren naar inkomen

Is jouw belastbaar inkomen (samen met dat van je partner) lager dan € 38.035 per jaar? Dan kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Het grootste voordeel hiervan is de huurprijs: deze wordt bepaald volgens een wettelijk puntensysteem, waarbij de kale huurprijs in 2019 niet hoger dan € 720,42 per maand mag zijn. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning hetzelfde bedrag te besteden heeft. Daarom heeft de overheid de wet ‘Passend Toewijzen’ in het leven geroepen.

Passend Toewijzen

Met de wet Passend Toewijzen wil de overheid voorkomen dat mensen met een lager inkomen terechtkomen in een te dure woning. Dit wil zeggen dat ook sociale huurwoningen worden toegewezen op basis van jouw inkomen. Een betere naam voor deze wet zou dan ook ‘huren naar inkomen’ zijn. In de praktijk betekent deze wet dat alle woningcorporaties in Nederland alleen woningen mogen toewijzen die voor jou betaalbaar zijn. Maar hoe gebeurt dat?

Wat kan en mag ik huren?

Naast je inkomen, bepaalt ook de huishoudgrootte voor welke woning je in aanmerking komt. Om jou te kunnen voorzien van een passend woningaanbod worden er door elke woningcorporatie 3 stappen doorlopen.

Stap 1. Bepaal je huishoudgrootte

Met hoeveel mensen ga je verhuizen? Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Eenpersoonshuishouden: je gaat alleen verhuizen.
  • Tweepersoonshuishouden: je gaat met 1 huisgenoot verhuizen, bijv. je partner, kind of vriend(in).
  • Meerpersoonshuishouden: je gaat met 2 of meer huisgenoten verhuizen.


Stap 2. Bepaal je inkomen

Om het inkomen te bepalen heb je een inkomensverklaring nodig. Deze vraag je op bij de Belastingdienst. Let op: ook het bruto jaarinkomen van je partner of huisgenoten (m.u.v. het inkomen van inwonende kinderen) telt mee. Het totale inkomen valt onder een van de volgende categorieën:

  • Minder dan € 22.700 bruto per jaar (1 persoon) of € 30.825 bruto per jaar (meer personen).
  • Tussen € 22.700 bruto per jaar (1 persoon) of € 30.850 bruto per jaar (meer personen) en € 38.035 per jaar.
  • Meer dan € 38.035 bruto per jaar.


Stap 3. Bepaal je huurprijs

Nu je inkomen en huishoudgrootte bekend zijn kun je eenvoudig zien welke huurprijs bij je past. Dit betekent dat je alleen kan verhuizen naar een woning die in jouw prijscategorie valt. Let op: deze prijzen gelden in 2019.

Succes met je zoektocht

Je weet nu meer over welke huurprijs bij jou past. Waar je een huurwoning kunt vinden en welke documenten je daarvoor nodig hebt lees je in het artikel ‘Een huurwoning vinden in 5 handige stappen’.  Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.