Wonen in een nieuwe stad: Eindhoven centrum!

03-10-2016

Gefeliciteerd, je bent verhuisd naar een nieuwe stad. Misschien omdat je een nieuwe studie begint, een nieuwe baan hebt of simpelweg omdat je in bent voor een nieuw avontuur. Ongeacht de reden, gaat er nu een nieuwe fase in je leven aanbreken. Een spannende tijd, waarin je nieuwe mensen leert kennen en vooral ook je nieuwe woonplaats gaat ontdekken. Daar helpen wij je natuurlijk graag bij. Wooninc maakt daarom een serie waarin alle stadsdelen aan bod komen. We trappen af met: Eindhoven centrum!

Een stukje geschiedenis.. 

Wat nu Eindhoven centrum heet – een klein oppervlak tussen de Emmasingel, Keizersgracht, Wal en Vestdijk en het gebied tussen de Kleine Berg en Grote berg – vormde vroeger de gehele stad. De stad Eindhoven ontstond tussen de riviertjes de Dommel en de Gender en kreeg in 1232 stadsrechten. In 1920 fuseerde de huidige binnenstad met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum.

Eindhoven wordt ook wel ‘de Lichtstad’ genoemd. Dit is te danken aan gloeilampenfabriek Philips, die een grote rol in de ontwikkeling van Eindhoven heeft gespeeld. Helaas is het oude centrum van Eindhoven in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen bijna geheel verloren gegaan. Mede hierdoor heeft het huidige centrum een modern aanzicht, maar dan natuurlijk wel met het typische warme Brabants hart!

De hotspots

Winkelen en uitgaan: het kan natuurlijk volop in Eindhoven centrum. Nog helemaal niet bekend met de stad? Dan moet je allereerst natuurlijk dé hotspots gaan bekijken. Denk daarbij aan een bezoekje aan het Philips Stadion, het van Abbemuseum of een avondje genieten bij muziekpodium de Effenaar of in het Muziekgebouw. Een avondje stappen doe je natuurlijk op de langste uitgaansstraat van Nederland: het Stratumseind. Winkelen kan bij grote winkelketens zoals de Primark, Zara of H&M, maar je kunt ook terecht bij authentieke boetiekjes op de Kleine Berg. Even wat drinken? Plof neer op een van de leuke terrasjes aan de Markt, Kleine Berg of het Wilhelminaplein

De échte ontdekkingen

Je hebt de hotspots inmiddels gezien. Maar jij bent niet zomaar een toerist. De echte Eindhovenaar weet, ook in het centrum, de échte ontdekkingen te vinden. Om te genieten en om andere Eindhovenaren te ontmoeten. Natuurlijk moet je deze zelf gaan vinden, maar wij helpen je alvast op weg met een eigen top 3:

1. Stadsbranderij Eindhoven: verstopt in een eeuwenoud pakhuis aan de Bergstraat (het is even zoeken: zoek nr. 14 en ga eerst het steegje door) vind je de Stadsbranderij. Hier drink je – in het knusse, vintage interieur – nog écht lekkere koffie!

2. Bistro Calypso: niet iedereen heeft als eerste gedachte ‘gezellig’ bij Stratumseind. Dan ken je Calypso nog niet. Alhoewel Stratumseind vooral ’s avonds lijkt te leven, is Calypso hierop een prettige uitzondering. Hier kun je namelijk terecht voor de allerbeste ontbijtjes van Eindhoven. De sfeer is heerlijk los en informeel en de prijzen zijn ook zeer vriendelijk. ’s Avonds kun je hier terecht voor een tapas hapje, een pizza, een drankje en een dansje.

3. Stadsbrouwerij Eindhoven: naast een stadsbranderij heeft Eindhoven sinds enige tijd ook een stadsbrouwerij. Daar zijn we maar wat trots op. Eeuwenlang telde Eindhoven namelijk meerdere bierbrouwerijen, echter sloten deze een voor een hun deuren. Van 1953 tot 2015 was er niets, tot stadsbrouwerij Eindhoven een feit werd. In het historische industriepand aan de oever van de Dommel kun je terecht voor een echt Eindhovens biertje of een interessante rondleiding. Uiteraard behoort een heuse proeverij met een lekker hapje eten (dat natuurlijk perfect matcht met je biertje) ook tot de mogelijkheden.

Handig om te weten! 


1. Hasan Jas’an bevindt zich aan de Willemstraat en is een begrip in Eindhoven. Hier ga je heen als je die oude broek nieuw leven in wil blazen of dat leuke jurkje wil laten repareren. Bij Hasan Jas’an weten ze er wel raad mee. Hier kun je overigens ook terecht voor het laten stomen van je kleding.  

2. Zeg je Eindhoven, dan zeg je Arnol Kox: de stadsprediker van Eindhoven. Deze opvallende verschijning kom je vrijwel iedere dag tegen in het centrum van Eindhoven, alwaar hij met luide stem het christelijk geloof verkondigt.

3. Of je het mooi vindt is maar de vraag, maar de Flying Pins aan de kop van de Kennedylaan zijn onlosmakelijk verbonden met Eindhoven. Vraag je je ook af hoe dit kunstwerk in hemelsnaam gebouwd is? Je kunt Googlen tot je een ons weegt, maar dit blijft het best bewaarde geheim van Eindhoven.. 

Ben jij een raseindhovenaar en heb je nog wat toe te voegen aan ons lijstje? Laat het ons vooral weten.. we zijn benieuwd! 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.