Wonen in Eindhoven: de meest bijzondere gebouwen

06-03-2017

Eindhoven. De stad met een rijk industriële verleden. De stad van techniek en design. En dat is terug te zien in de architectuur: die het beste omschreven kan worden als een mix van historische bezienswaardigheden en de meest moderne gebouwen. Bijzondere gebouwen die echt de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Welke bouwwerken dit zijn en wat het verhaal erachter is? Lees snel verder!

1.    De vliegende schotel van Eindje

Vraag een Eindhovenaar naar ‘de vliegende schotel’ en hij of zij weet direct wat je bedoelt: het Evoluon. Dit gebouw werd geopend in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips. Het idee kwam van Frits Philips, die het Evoluon wilde gebruiken voor het tentoonstellen van Philips producten. Omdat de ruimtevaart destijds een veelbesproken onderwerp was, werd dit gebouw ontworpen in de vorm van deze futuristische vliegende schotel. Frits Philips wilde aan het volk laten zien hoe automatisering - en dus techniek - dé oplossing was voor veel hedendaagse problemen. Tegenwoordig doet het Evoluon dienst als vergaderlocatie, congrescentrum en kunnen ondernemers er een flexplek huren.

2.    De Rembrandt

Eindhovenaren die van een feestje houden kunnen het zich nog wel herinneren: in 2009 werd de oudste bioscoop van Eindhoven omgedoopt tot Club Rembrandt: the place to be voor diegenen die wel van een dance feestje houden. Op deze iconische locatie staat inmiddels een woongebouw met in totaal ruim 70 appartementen of studio’s. De Rembrandt is met het strakke design aan de buitenkant, bijzondere entree en prachtige binnentuin een geliefd gebouw om te wonen. Een toplocatie voor wie regelmatig op de Kleine Berg, Kerkstraat of Statumseind te vinden is! Benieuwd geworden? Wij mochten binnenkijken bij een tevreden bewoonster van De Rembrandt!

3.    Het DAF museum

In 1932 vestigde (vracht)autofabrikant DAF zich in onze stad. Anno 2017 is dit familiebedrijf nog steeds één van de grootste fabrikanten van de wereld. Dat verdient een museum! In het DAF museum leer je dan ook alles over de geschiedenis van de Van Doorne’s aanhangers, tot de DAF vrachtwagens van nu. Ook al ben je geen autoliefhebber, dit belangrijke stukje geschiedenis moet je als Eindhovenaar toch eens gezien hebben. Breng je een bezoek aan het museum en ben je toevallig ook op zoek naar een woonruimte? Kijk dan vooral even goed om je heen. Wooninc. investeert namelijk in diverse nieuwbouwprojecten, en naar verwachting starten wij dit jaar met ons nieuwbouwproject Picuskade: een super leuke buurt om te wonen met alle voorzieningen dichtbij!

4.    De Blob

Wie zich op het 18 Septemberplein van de Eindhovense binnenstad begeeft kan er niet omheen: het Binary Large Object van Eindhoven, oftewel de ‘Blob’. Dit glazen druppelvormige gebouw is ontworpen door de Italiaanse Massimiliano Fuksas, die tevens het naastgelegen winkelcentrum de ‘Piazza’ ontwierp. De naam van dit bouwwerk is afgeleid van een specifieke stroming in de architectuur, genaamd ‘BLOB architectuur’. In dit gebouw bevinden zich zowel kledingwinkel Sissy Boy en reclamebureau Happy Cactus. De meningen over dit bouwwerk zijn verdeeld: je houdt ervan of je vindt het niks. Ben jij er dol op? Ga dan vooral eens een kijkje nemen! En wie de BLOB-smaak te pakken heeft, bekijkt ook deze bijzondere ‘BLOBS’.

5.    De hippe metropool Strijp-S

Naast de vliegende schotel hebben we ook het (inmiddels hippe) Strijp-S te danken aan elektronicagigant Philips. In 1916 liet Anton Philips in dit gebied namelijk zijn eerste peertjesfabriek bouwen. Vanaf dat moment gaat het hard: het Klokgebouw diende als fabriek voor de Philite, in het Natuurkundig Labaratorium (NatLab) werd de eerste elektronische muziek gemaakt en het Veemgebouw diende als opslag van onderdelen. Al een aantal jaar maakt deze toenmalige thuisbasis van Philips een grote creatieve gebiedsontwikkeling door: historische Philips-panden worden omgetoverd tot woonruimte, hippe horecagelegenheid of broedplaats voor startups. Logischerwijs is Strijp-S dan ook the place to be voor de creatieveling en is het de thuisbasis van de jaarlijkse Dutch Design Week. Kortom: het creatieve en culturele hart van Eindhoven!

Wonen in Eindhoven

Ben jij na het bekijken van deze gebouwen ook een beetje verliefd geworden op Eindhoven? Ben je benieuwd geworden naar wat er nog meer te beleven valt of heb je hulp nodig bij het kiezen van jouw nieuwe stadsdeel? Lees dan de artikelen ‘Wonen in Eindhoven Centrum’, ‘Wonen in Woensel’ en ‘Wonen in Tongelre’!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.