Wonen in Eindhoven: Gestel

12-06-2017

Wie verhuist naar (of binnen) Eindhoven heeft de keuze uit 7 stadsdelen. Eén daarvan is Gestel, het deel dat grenst aan zowel het centrum, als Strijp en Stratum. Volgens velen een mooi stukje Eindhoven om te wonen. Zoek je nog een plekje of wil je gewoon meer weten over dit stadsdeel? Lees dan vooral het 6e deel van de serie ‘Wonen in Eindhoven’: Gestel!

Gestel-weetjes
 

 • Wij Brabanders zeggen ook wel ‘Gèssel’, als we Gestel bedoelen.
 • Het dorp Gèssel stond al in de 16e eeuw op de kaart en was een lange tijd een echt arbeidersdorp. Echter, alleen in en rondom de Hoogstraat en Laagstraat (twee bekende Gèsselse straten) werden toen nog woningen gebouwd.
 • Het stadsdeel bestaat uit 3 wijken en grenst aan de gemeenten Waalre en Veldhoven.
 • Het centrum van Gestel ligt rondom de Sint-Lambertuskerk, die in 1910 werd gebouwd.
 • Wie van groen en water houdt, zit met de Genneper Parken en de Dommel wel goed in Gestel.
 • Gestel kent diverse rijks- en gemeentelijke monumenten, zoals de Genneper watermolen (een graanmolen die nog vóór 1249 gebouwd werd) en het historische gebied de Schrijversbuurt.
 • Ten zuiden van Gestel ligt De High Tech Campus Eindhoven, waar zowel grote multinationals zoals ASML en IBM, als diverse startups gevestigd zijn.
 • De bekende kunstschilder Antoon Kerssemakers komt uit Gestel en was een vriend van Vincent van Gogh, die de Gennepermolen maar liefst 4 keer op doek schilderde, onder de namen De waterraderen en De molen (3x).
   

Dit moet je gezien hebben

Gèssel is een geliefd deel van Eindhoven om te wonen, maar voor omwonenden ook zeker een populair gebied om te recreëren en sporten. Binnen 10 minuutjes fiets je zowel naar de binnenstad van Eindhoven als naar Strijp-S en uitgaansgebied Stratumseind. Van rust tot gezelligheid: je vindt het in Gestel.

 • Natuur. Zoals eerder genoemd kunnen liefhebbers van natuur hun groene harten ophalen in Gestel. Langs de riviertjes de Dommel en de Tongelreep ligt namelijk het gebied de ‘Genneper Parken’. Hier vind je ook de watermolen. Wil je meer te weten komen over natuur en milieu? Ga dan zeker even naar het Milieu Educatie Centrum (MEC): hier bezoek je diverse tentoonstellingen of maak je als wandelaar of fietser een tussenstop voor een kop koffie met gebak in het fietscafé. Ook maak je kennis met de dieren op de Genneper Hoeve.
 • Uitgaan. Wie flink wil stappen zal het, buiten de plaatselijke kroeg, toch nét buiten Gestel moeten zoeken. Op Het Stratumseind - stapstraat van Eindhoven - vind je oneindig veel gezellige kroegen. Hapje met borrel toe? In het centrum van Eindhoven vind je tal van eetgelegenheden waar je prima kunt blijven hangen voor een borrel, zoals De Vooruitgang, De Burger en De Karseboom. En vergeet het altijd sfeervolle Strijp-S niet, waar je binnen 10 minuutjes naartoe fiets om te eten bij het Ketelhuis of een feestje te bezoeken in het Klokgebouw. En dan nu Gestels trots: Gusto 040 aan de Gestelsestraat. Hier kun je terecht voor de lekkerste happen, speciaalbiertjes én live muziek.
 • Activiteiten. Sportfanaat? In het Sportpark Genneper Parken kun je, naast je gebruikelijke blokje om, ook voor tal van andere sportieve activiteiten terecht. Op dit complex vind je namelijk tennisbanen, hockeyvelden, voetbalvelden, een golfbaan, zwembad de Tongelreep én natuurlijk de welbekende schaatsbaan van Eindhoven. Ook worden op dit complex regelmatig sportevenementen gehouden. Meer informatie hierover lees je op de website Eindhovensport.nl.
 • Kunst & cultuur. Ben jij een echte Eindhovenaar (of Brabander)? Dan is de kans groot dat je als kind al een bezoek hebt gebracht aan het preHistorisch Dorp van Eindhoven. Maar ook als volwassene moet je hier een keer geweest zijn. In dit openluchtmuseum, gelegen in de Genneper Parken, maak je namelijk kennis met het verleden: vanaf de prehistorie tot de 80-jarige oorlog. Het dorp is een echt ‘doe-museum’, met activiteiten zoals middeleeuwse spelletjes of koken op open vuur. Liefhebber van kunst of maak je zelf kunst? Bezoek dan De Fabriek, gelegen in de Baarsstraat te Gestel. In de oude fabriekshal van dit Kunstenaarsinitiatief ontmoet je andere kunstenaars of bezoek je een tentoonstelling.
   

Dat was natuurlijk nog lang niet alles. Ken jij Eindhoven al op je duimpje? Laat ons dan vooral weten welke hotspots we gemist hebben!

Wonen in Gestel en omstreken

Gèssel is gaaf. Daarom heeft Wooninc. nieuwbouwprojecten in dit stadsdeel, zoals de huurappartementen bij het Floraplein (project start in 2018) en koopwoningen aan de Bayeuxlaan. Maar we begrijpen dat je ook nieuwsgierig bent naar de andere stadsdelen. Lees daarom vooral de voorgaande series over Eindhoven Centrum, Tongelre, Woensel en Stratum. Vragen? Of kunnen wij je helpen bij het vinden van een woning in Gestel? Bekijk dan woningaanbod op Wooniezie of neem contact met ons op. 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.