Wonen in Eindhoven: Stratum!

18-04-2017

Als je een rasechte Eindhovenaar hoort praten over ‘Stratum’, dan doelt deze meestal op ‘Het Stratumeind’: hét uitgaansgebied van Eindhoven. Stratum is echter veel meer dan alleen die lange straat met kroegen. Het is namelijk een compleet stadsdeel waar velen met plezier wonen. Zoek jij nog een plekje? Lees dan vooral dit 5e deel van de serie ‘Wonen in Eindhoven: Stratum!’.

Stratum-weetjes

 • Al sinds 1920 is Stratum onderdeel van de gemeente Eindhoven.
 • Het stadsdeel bestaat uit 3 wijken, die weer onder te verdelen zijn in 22 buurten.
 • Van oorsprong bestond Stratum vooral uit boerderijen en weilanden. De meeste buurten in dit stadsdeel zijn dan ook vernoemd naar oude boerderijen. Van die gehuchten en weilanden is niet veel meer over.
 • De zanger van het bekende lied Kom van dat dak af, Pieter Koelewijn, is geboren in Stratum.
 • De bekende vrachtwagenfabrikant DAF is gevestigd in dit stadsdeel. Naast dit terrein ligt tevens een zuivelfabriek van Campina.
 • In 1908 vestigde Henri van Abbe, je kent hem misschien van het Van Abbemuseum, zijn sigarenfabriek in dit stadsdeel. De grafkapel die hij voor zijn familie liet bouwen in Stratum werd in 2002 opgenomen als rijksmonument. Ook de mooie Sint-Joriskerk en het radiomonument in het Stadswandelpark zijn opgenomen in het rijksmonumentenregister.
   

Dit moet je gezien hebben

Het karakteristieke Stratum is een geliefd stadsdeel om te wonen. Niet alleen vanwege de gewilde jaren ’30 woningen, maar ook om de gunstige ligging. Binnen 10 minuutjes fiets je namelijk naar het centrum van Eindhoven, winkels en sportfaciliteiten bevinden zich op loopafstand en ook de natuur is dichtbij. Of je nu van rust houdt of graag de drukte opzoekt: in Stratum is voor ieder wat wils.

 • Natuur. Wie regelmatig blokje om gaat, de hardloopschoenen aantrekt of in de zomer graag met een boekje in het gras ligt, kan terecht in het Stadswandelpark. En kop koffie drinken of lunchen doe je hier trouwens ook, in het altijd gezellige Stadspaviljoen.
 • Uitgaan. Ben jij een echt feestbeest? Dan ga jij je zeker vermaken op Het Stratumseind. In deze lange ‘stapstraat’ - meer dan 200 meter - bevinden zich oneindig veel gezellige kroegen en andere horecagelegenheden. Je kunt hier niet alleen terecht voor een stapavond. Bij het altijd huiselijke Bar Bistro Calypso speel je na het ontbijt namelijk de leukste gezelschapsspellen en in het restaurant van de Kazerne dineer je omringt door het mooiste design.
 • Activiteiten. Op Stratumseind is ook Brasserie de Oude Rechtbank te vinden. Hier kun je niet alleen terecht voor een hapje en een drankje, een dansavond, festival of comedyavond: sinds kort vind je er ook een escaperoom. Een leuke activiteit voor een gezellig familie- of vriendenuitje. Ga je voor actie? Als echte Eindhovenaar moét je een keer bij Laser Quest Eindhoven geweest zijn. Hier kun je – al dan niet voorafgaand aan je stapavond - terecht voor een intensief potje laser gamen. Bespaar je jouw energie liever voor de rest van de avond? Met de aanwezige 7 pooltafels is er altijd wel plek voor een potje ouderwets poolen!
 • Kunst & cultuur. De kunstliefhebber bezoekt natuurlijk het Van Abbemuseum: een museum (zowel vanbinnen als vanbuiten) voor moderne en hedendaagse kunst, met bijzondere werken van o.a. Mondriaan, Appel en Picasso, de museumshop én het altijd gezellige museumcafé Karel 1. Aan het Stadswandelpark vind je het Parktheater, dat in 2014 werd uitgeroepen tot het Theater van het Jaar. Hier kun je natuurlijk terecht voor een avond vol dans, muziek, cabaret en toneel. Voor nóg meer kunst en cultuur bezoek je Pand P – ook wel bekend als de oude Plaza Futura - aan de Leenderweg, waar je ook terecht kunt voor een hapje en een borrel.


Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is namelijk nog veel meer te zien en beleven in stadsdeel Stratum. Ken jij Eindhoven al op je duimpje? Laat ons dan vooral horen welke hotspots we gemist hebben!

Wonen in Eindhoven?

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt in Eindhoven? Lees dan vooral de series over stadsdeel Eindhoven Centrum, Woensel en Tongelre. Voor vragen over het woningaanbod van Wooninc. mag je ons uiteraard altijd bellen of e-mailen. Of lees het blog over een huurwoning vinden in 5 stappen. Veel succes!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.