Wonen in Eindhoven: Tongelre!

23-01-2017

Natuurlijk ben je net als wij dol op Eindhoven. En wellicht zoek je nog een mooi plekje in deze stad. Een plekje waar je heerlijk kunt wonen, te midden van al het moois dat Eindhoven je te bieden heeft. Weet jij al waar? Nee? Dan zou het zomaar kunnen dat jij je helemaal thuis gaat voelen in stadsdeel Tongelre. Wat er hier allemaal te beleven valt? Je leest het in deel 3 van de serie ‘Wonen in Eindhoven’.

Tongelre-weetjes
 

 • Tongelre is al sinds 1920 officieel onderdeel van de gemeente Eindhoven.
 • Tongelre bestaat uit 2 wijken – Oud-Tongelre en de Laak – die weer onderverdeeld zijn in 10 buurten met ieder een eigen karakter.
 • Tongelre had vroeger een eigen brouwerij. En niet zomaar eentje: bierbrouwerij De Valk was ooit de grootste van Eindhoven. De brouwerij bleef in bedrijf tot de jaren vijftig. Sinds 1993 vind je het DAF Museum in dit pand, en ook dat is absoluut een bezoekje waard!
 • Sowieso vind je veel oud, industrieel erfgoed in Tongelre (met name op de Tongelresestraat), waaronder ook twee voormalig sigarenfabrieken. Het ene pand is onlangs prachtig gerestaureerd, het andere is omgebouwd tot atelier- en expositieruimte voor kunstenaars.
 • Ook staan in Tongelre de in 2015 gesloten zuivelfabrieken van Campina. Er zijn al allerlei plannen voor het gebouw geweest: het zou op de monumentenlijst moeten komen en ook was er ooit sprake dat het als feestlocatie gebruikt zou gaan worden. Inmiddels is er door de gemeente aangekondigd dat er een dezer maanden een besluit wordt genomen omtrent de nieuwe invulling. We wachten dus nog even af!  
   

Dat moet je gezien hebben!

Tongelre is een heerlijke plek om te wonen. Hier vind je alles wat je nodig hebt: van Albert Heijn tot de Action, van Bristol tot Etos, van keurslager tot bakker. En ook het centrum ligt op maximaal 10 minuutjes fietsen afstand. Voor vermaak kun je echter ook prima in de buurt blijven. Een greep uit de vele leuke activiteiten en bezienswaardigheden die Tongelre te bieden heeft:

 • Natuurzwembad De IJzeren Man: heerlijk om aan te luieren in de zomer. Het hele jaar door worden hier bovendien leuke feesten georganiseerd. Van trouwfeesten tot openbaar te bezoeken festivalfeestjes zoals Dance Nature, Atmoz Classics Outdoor, R&B Sunday Outdoor en meer. Uiteraard leent de plas en het omliggende grasveld zich ook prima voor allerlei sportieve activiteiten. Je kunt hier terecht voor diverse watersporten, maar ook voor mountainbiken, boogschieten, klimmen en meer.
   
 • ’t Hofke: het échte Tongelre. De oude kern van het dorp Tongelre concentreerde zich oorspronkelijk rond de huidige wijk ’t Hofke. Hier vind je alle (voormalige) belangrijke gebouwen: het oude raadhuis (tegenwoordig een buurthuis), de Sint-Martinuskerk, de Collse Watermolen, de Mariakapel en diverse prachtige langgevelboerderijen. Gemoedelijk wonen met een dorps karakter, maar dan heel dichtbij het centrum. Ideaal. (Interesse? Vraag Wooninc. naar de mogelijkheden – wij hebben hier diverse woningen. Via Wooniezie kun je bovendien direct op beschikbare woningen reageren).
   
 • Het Villapark: een heel ander gedeelte van Tongelre. De naam zegt het al: hier vind je de grootste (en duurste) villa’s van Eindhoven. Uiteraard is er veel groen in deze wijk. Het is er erg leuk wandelen. Tegenwoordig doen de meeste villa’s – vooral aan de Parklaan - dienst als kantoor, maar je vindt hier nog wel prachtige gebouwen zoals villa De Laak (van Anton Philips) en het voormalige Diaconessenziekenhuis (nu Verpleeghuis Dommelhoef).
   
 • Wandelpark Eckart.  Een stukje natuur nabij huis is natuurlijk nooit mis. Woon je in Tongelre, dan is de kans groot dat je met enige regelmaat wandelpark Eckart opzoekt. Naast joggen, wandelen of lekker picknicken in de zomer, bezoek je van hieruit gemakkelijk de Vlindertuin en - op de terugweg - de gezellige Wasvenboerderij voor een kop koffie en een heerlijk gebakje.
   
 • De Berenkuil: eigenlijk een verkeersplein, maar daarnaast ‘openluchtmuseum’: graffitikunstenaars mogen hier hun gang gaan. Niet voor niets wordt hier jaarlijks het internationale graffitifestival ‘Step In The Arena’ georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement geven de beste artiesten van over de hele wereld de Berenkuil een nieuw gezicht.
   

 • Het DAF museum. We hadden het er al eerder over. Als echte Eindhovenaar kun je er niet omheen: de (vracht)autofabrikant werd immers al in 1932 in onze stad opgericht. In het DAF museum leer je alles over de mijlpalen uit de DAF geschiedenis, bekijk je alle voertuigen én verwonder je je om de replica van het dertiger jaren dorpsplein. Vergeet na je bezoek niet om even in de omgeving rond te kijken. Hier begint Wooninc. namelijk binnenkort met de bouw van project Picuskade. Een super leuke plek aan het water om te wonen. Dichtbij het centrum met écht alles in de buurt. Lees hier meer over ons nieuwbouwproject Picuskade.


Natuurlijk is er nog veel meer te doen en zien in stadsdeel Tongelre. Wat vind jij nou het allermooiste aan dit stadsdeel? Welke hotspots moeten nog benoemd worden? Laat vooral van je horen!

Wonen in Eindhoven?

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt in Eindhoven? Lees hier deel 1 en deel 2 van de serie ‘Wonen in Eindhoven’: wonen in Eindhoven Centrum en wonen in Woensel


 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.