Wonen in Eindhoven: Woensel!

28-11-2016

Eindhoven. De lichtstad. PSV. Philips. De Dutch Design Week. Het Evoluon misschien. Of het van Abbemuseum. Het zijn zomaar wat steekwoorden die opkomen bij de gedachte aan deze stad. Maar Eindhoven is zo veel meer dan dat. De wat minder bekende plekken doen zeker niet onder voor de bekende attracties. De échte hotspots? Die moet je natuurlijk wel kennen als Eindhovenaar. Wij van Wooninc. helpen je alvast op weg met een serie waarin alle stadsdelen aan bod komen. Een tijdje geleden kon je al lezen over wonen in Eindhoven Centrum. Vandaag is het tijd voor deel 2 en vertellen we je alles over stadsdeel Woensel!

Woensel-weetjes!

 • Woensel is sinds  1 januari 1920 officieel onderdeel van de gemeente Eindhoven.
 • Woensel is in 1942 voor een gedeelte (Fellenoord) platgebombardeerd, waardoor veel straten volledig opnieuw opgebouwd moesten worden.
 • Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Woensel-West, het is de onofficiële naam voor de wijk die sinds 1986 eigenlijk ‘Groenewoud’ heet.
 • Woensel-West staat bij sommige mensen – die er nooit geweest zijn - bekend als ‘probleemwijk’. Cabaretiers Hans Teeuwen en Ronald Smeenk schreven zelfs een liedje over dit beroemde stadsdeel:
   

 • Bovenstaande video komt uit 1991. Sinds die tijd is er veel gebeurd in Woensel. Het straatbeeld heeft voor de tweede keer (sinds het bombardement) een nieuw uiterlijk gekregen. Probleemwijk? Al lang niet meer. Woensel is kleurrijk, creatief, veelzijdig én innovatief. Een stadsdeel met karakter!
 • Niet voor niets komt (stads)kunstenaar Hans de Waal, alias Dwaalhaas, uit Woensel!
 • Naast dat er trouwens wordt gezongen over Woensel, worden ook veel clips opgenomen in Woensel. Bijvoorbeeld door rapper Fresku. Woensel lijkt sowieso verbonden met rap. Bekende namen als Kempi en Teemong komen hier ook vandaan.
 • En als we het dan toch over Bekende Woenselnaren hebben, wist je dat ondernemer, zanger en politicus Johan Vlemmix ook uit Woensel komt?
 • Eindhoven heeft ongeveer 215.000 inwoners. Met ruim 100.000 Woenselnaren vormt Woensel dus een belangrijk onderdeel van de stad.

 

Daarom Woensel!

De gemeente heeft, zoals eerder benoemd, stadsdeel Woensel de afgelopen jaren flink aangepakt: woningen en andere gebouwen – en dus ook het straatbeeld – zijn flink gemoderniseerd. Woensel heeft daarmee nog wel het karakter en de gezelligheid van een echte arbeidersbuurt, maar is ook één van de meest veelzijdige stadsdelen van Eindhoven!

De hotspots

In stadsdeel Woensel is ontzettend veel te doen en te beleven. Een kleine greep uit de door ons gekozen hotspots:

 • Het centrum? Eigenlijk heb je het niet eens nodig als je in Woensel woont. Woensel heeft namelijk haar eigen centrum: winkelcentrum WoensXL, welteverstaan. Hier vind je alles wat je nodig hebt: van HEMA tot AH XL, Rituals, H&M, Nike, en meer. En alsof dat niet genoeg is kent het stadsdeel ook Woensel WestSide Stores: een mini-winkelcentrum aan de vernieuwde Edisonstraat vind je alles wat je nodig hebt: van snoepwinkel tot meubelwinkel, een walhalla voor vintage-liefhebbers, een schoonheidssalon en zelfs een zaakje waar ze nog voor een habbekrats je kapotte broodrooster repareren. Altijd handig om om de hoek te hebben!
   
 • Sportief? Aan de vijfkamplaan vind je een gigantisch sportcomplex: sporthal de Vijfkamp. Deze sporthal is onderdeel van Eindhoven op Noord waar je ook kan karten, klimmen, bowlen, mountainbiken, midgetgolven en nog veel meer!
   
 • Brooklyn square: in een oude wijkgebouw aan de Wattstraat 70 is de Amerikaanse tattoo-artist/filmer Marcus Kuhn vorig jaar gestart met een nieuw initiatief. Een bijzonder initiatief, mogen we wel zeggen. En dat zie je al aan de vrolijke, kleurrijke uiterlijk dat het gebouw heeft gekregen. Bij Brooklyn Square kun je terecht voor overheerlijke pizza’s van La Vita è Bella, maar er is ook een fantastische expositieruimte die gebruikt kan worden voor DJ’s, rollerdisco’s, filmavonden en live optredens. Aanrader!
   
 • Kruisstraat: In Woensel wonen kleurrijke mensen van allerlei nationaliteiten. Eén van de allerleukste dingen aan Woensel is dan ook dat je kan proeven van al die overheerlijke keukens! Onze aanraders? Allereerst Hizmet Bakkerij, voor de lekkerste broodjes döner, börek en baklava. Een echte culinaire beleving? Dan moet je bij Marokkaans restaurant Comicha zijn. Voor tapenade en amuses, heerlijke couscous, tajine gerechten en meer! Amazing Sang Lee is gespecialiseerd in Aziatische en tropische levensmiddelen. Hier neem je een snelle hap of koop je alle boodschappen voor je eigen Aziatische maaltijd!

 

Natuurlijk is er nog veel meer te doen, zien, proeven en ruiken in stadsdeel Woensel. Wat ons betreft is Woensel hét stadsdeel voor alle zintuigen. Ben jij zelf Woenselnaar en mis je nog hotspots die je absoluut aan nieuwe bewoners wil aanraden? Laat dan vooral van je horen!

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.