Regelen bij verhuizen

Van de voorcontrole tot het stopzetten van uw contracten: bij een verhuizing komt veel kijken. Wij hopen dat u prettig gewoond heeft in uw woning. Op deze pagina leggen we u uit hoe u zorgt dat ook een volgende bewoner fijn kan wonen in uw woning.

We hebben ook een folder over verhuizen. Hierin staan een aantal belangrijke aandachtspunten en richtlijnen op een rij over waar u op moet letten als u gaat verhuizen. 

Veel gevraagd over Regelen bij verhuizen

Ik heb mijn huur opgezegd. Wat moet ik allemaal regelen?

Algemeen

U krijgt van ons een bevestigingsbrief. Wij leggen u hierin precies uit waar u allemaal aan moet denken. Van het netjes achterlaten van uw woning, tot het opzeggen van uw energieleveranciers.

Onze opzichter komt langs voor een inspectie. Hij of zij vertelt dan precies wat u nog moet doen om de woning netjes achter te laten.

In onze folder over verhuizen staan een aantal belangrijke aandachtspunten en richtlijnen op een rij over waar u op moet letten als u gaat verhuizen.

Moet ik een verhuizing doorgeven aan mijn inboedelverzekeraar?

Algemeen

Ja, geef uw verhuizing op tijd aan bij uw verzekeraar. Vraag na of u ook dekking van de inboedelverzekering heeft tijdens de verhuizing. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt af van uw polis.

Hoe geef ik mijn eindstanden van water en energie door?

Algemeen

U kunt uw meterstanden online doorgeven aan uw water- en energieleveranciers. Vaak kunt u ook telefonisch een formulier aanvragen. Regel dit enkele weken voor uw verhuizing en bewaar de meterstanden totdat alles is afgerond.

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

Algemeen

  • In de meeste gevallen niet.
  • In sommige gevallen regelt u een eventuele vergoeding zelf met de nieuwe huurder.
  • In bijzondere gevallen komt u in aanmerking komen voor een vergoeding. Bijvoorbeeld als de woning veel meer waard is geworden door een grote aanpassing, zoals een aanbouw of een nieuwe keuken. Onze opzichter kijkt hier samen met u naar tijdens de eindcontrole.

Hoe lever ik mijn sleutels in?

Algemeen

U levert de sleutels in tijdens de eindcontrole bij de opzichter, ook de bijbestelde sleutels. 

Ik heb de huur opgezegd. Ik kan de sleutels niet op tijd inleveren. Wat nu?

Algemeen

We rekenen er op dat u op de afgesproken dag de sleutels inlevert. Wij maken afspraken met nieuwe huurders en die willen we nakomen. Lukt het u door omstandigheden toch niet? Belt u dan met ons.

Let op: u blijft huur betalen totdat u de sleutels heeft ingeleverd.

Ik heb mijn huur opgezegd en er ontbreken sleutels. Wat nu?

Algemeen

De kosten van de ontbrekende sleutels brengen wij u in rekening. U ziet deze op de eindafrekening.

Hoe moet ik mijn woning achterlaten?

Algemeen

U laat de woning leeg en schoon achter, en zorgt dat de tuin (als u die heeft) netjes en onkruidvrij is. Daarnaast voert u alle punten uit die de opzichter aangeeft tijdens de voorcontrole.

Doet u dit niet? Dan maken wij het huis (en de tuin) netjes en sturen u de rekening voor deze werkzaamheden.

Ik ben vergeten de meterstanden op te schrijven. Hebben jullie die voor mij?

Algemeen

Ja, u kunt die terugvinden op de eindcontrole/afsprakenlijst. Die heeft u van de opzichter gekregen bij het inleveren van de sleutels. Kunt u het formulier niet vinden? Neem dan contact met ons op. 

Ik ga verhuizen. Moet ik mijn milieu- of afvalpas in de woning achterlaten?

Algemeen

Kijk dit na op de website van uw gemeente. Staat de pas op uw naam? Dan is het meestal een persoonlijke pas. Die pas neemt u mee als u binnen dezelfde gemeente blijft wonen.

Staat het adres op de pas? Dan hoort de pas bij de woning en moet u de pas waarschijnlijk achterlaten. Controleer dit altijd.

Ik heb de huur opgezegd en nu gaan jullie een voorcontrole doen. Wat is dat?

Algemeen

Tijdens een voorcontrole loopt onze opzichter samen met u door de woning. Hij vertelt wat kan blijven zitten en wat u eventueel moet aanpassen, verwijderen of repareren. U ontvangt van de opzichter een overzicht met alle afspraken.

Ik heb mijn woning niet netjes achtergelaten toen ik ging verhuizen. Wat nu?

Algemeen

Tijdens de voorcontrole vertelde de opzichter u hoe u uw woning moest opleveren. Blijkt bij de eindcontrole dat u de afspraken niet bent nagekomen? Dan maken wij deze punten alsnog in orde op uw kosten. Deze kosten staan op uw eindafrekening.

Ik kan niet aanwezig zijn bij de inspectie voor oplevering. Wat kan ik doen?

Algemeen

U mag hier iemand voor machtigen. Schrijf hiervoor zelf een brief waarin u iemand machtigt. Vergeet deze brief niet te ondertekenen. De gemachtigde levert de brief bij de inspectie in, met een kopie van uw ID-bewijs. Ook de gemachtigde moet zich legitimeren. Is het niet mogelijk om iemand te machtigen? Bel ons dan om de afspraak te verzetten.

Ik kan niet aanwezig zijn bij de eindcontrole. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt proberen iemand te machtigen. Schrijf hiervoor zelf een brief waarin u iemand machtigt. Vergeet deze brief niet te ondertekenen. De gemachtigde levert deze brief in bij de opzichter. Ook moet hij of zij zich legitimeren.

Kan er echt niemand aanwezig zijn? Dan kunt u de sleutels inleveren op ons kantoor. Doe dit minimaal 1 dag voor de eindcontrole. U ontvangt per post een uitgewerkt eindcontrolerapport. Daarop staan eventuele reparatiekosten.

Ik ga verhuizen. Kan ik vloerbedekking of andere zaken in de woning achterlaten?

Algemeen

.

Wooninc

Overname
Het kan zijn dat de nieuwe huurder spullen van u over wil nemen. Denk aan zaken zoals een vloer of tapijt en gordijnen. Hierover maakt u afspraken met de nieuwe huurder, ook over een eventuele vergoeding. Wij zijn hierin geen partij.

Wil de nieuwe huurder zaken overnemen? Leg dit dan vast op het overnameformulier. Onderteken beiden het formulier en zorg ervoor dat de opzichter hier een kopie van krijgt. Dan weten wij er ook van en voorkomen we misverstanden.

Nog geen nieuwe huurder
Heeft u zaken die overgenomen kunnen worden en er is nog geen nieuwe huurder? Dan mag u deze achterlaten in de woning. Als de nieuwe huurder bekend is, vragen wij of hij of zij de spullen wil overnemen. U kunt niet alles achterlaten. Het gaat om spullen zoals een vloer of gordijnen.

Bespreek met de opzichter wat wel en niet achter mag blijven.

  • Wil de nieuwe huurder ze niet overnemen? Dan krijgt u van ons drie dagen de tijd om de spullen alsnog uit de woning te halen.
  • Heeft u tijdens de voorcontrole met de opzichter afgesproken dat de nieuwe huurder de spullen gratis mag hebben? Dan verwijderen wij ze, als de nieuwe huurder ze niet wil.