Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /mnt/ceph-ganesha/sites/w/wooninc/htdocs/wooninccorporate/jaarbericht2012/classes/twitter/twitter.class.php on line 403

Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /mnt/ceph-ganesha/sites/w/wooninc/htdocs/wooninccorporate/jaarbericht2012/classes/twitter/twitter.class.php on line 407
Wooninc Jaarbericht 2012

#wooninc

RT @VandeWella: De kunst van het gelukkig oud zijn @WoonincVitalis De Horst/Kronehoef met pilot Nieuw l Talent https://t.co/AVN6xrV5pI. @ED

Mede door verkoop van bestaande huurwoningen zijn wij goed in staat om onze maatschappelijke taak uit te voeren. Het heeft als belangrijkste doel om middelen te genereren waarmee we onze voorraad toekomstbestendig kunnen houden. Dat betekent transformeren naar vooral woningen geschikt voor jongeren en ouderen. Zonder verkoopopbrengst immers onvoldoende inkomsten voor investeringen in dit proces. Bijkomend voordeel is dat de verkoop van bestaande woningen startende kopers perspectief biedt en dat het bijdraagt aan meer differentiatie in wijken en buurten.

In 2012 is de 1000ste bestaande huurwoning verkocht. In principe kan de zittende huurder de woning kopen, maar de praktijk leert dat weinigen daartoe de mogelijkheid hebben. Of zij kiezen liever voor een koopwoning elders. Bij huuropzegging komt de woning in de verkoop op de vrije markt. Het aantal verkopen in 2012 was met meer dan 70 (transport meer dan 65) beduidend hoger dan de geplande 50. Er zijn in dit jaar meer dan 85 woningen in verkoop genomen, inclusief de overloop uit 2011. De verkoopprijs die wij hanteren is tenminste gelijk aan 90% van de taxatiewaarde. Een prijs die zeer aantrekkelijk is voor starters op de koopmarkt. Mede daarom zijn in 2012 meer dan de geplande 50 woningen verkocht. Van deze 70 woningen zijn er 10 verkocht aan de zittende huurder. De gemiddeld gerealiseerde verkoopprijs van € 153.000 ligt 6,5% onder de getaxeerde waarde van € 163.600.
Uit analyse van de verkoopgegevens van 314 dezelfde typen woningen in de achterliggende jaren blijkt een dalende prijsontwikkeling. De daling in het afgelopen jaar 2012 is 6% ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2011. Het gerealiseerde prijsniveau van 2012 ligt nog boven de gemiddelde prijs in het jaar 2004.

Twee bewoners aan het woord
Waarom kopen woningzoekenden een bestaande huurwoning? Ineke Frensch kocht een woning in De Genderbeemd: 'Wooninc. deed ons een goed bod'. John Grijseels kocht een woning in 't Hool: 'Nu zijn we eigen baas'. 
 

 
 
De WOZ-waarde van de in 2012 verkochte woningen bedraagt gemiddeld € 189.000, meer dan 30 duizend boven de taxatiewaarde van gemiddeld  € 159.000. De feitelijke verkoopprijs is gemiddeld € 151.200 en komt daarmee binnen de marge van tenminste 90% van de taxatiewaarde waarvoor wij de woning volgens de geldende regelgeving moeten verkopen. Alle taxaties zijn gecontroleerd door het validatie-instituut NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).

In 2013 verwachten we tenminste 60 bestaande huurwoningen te verkopen. De verkoop van bestaande huurwoningen is vooral aantrekkelijk voor starters. Maar ook hiervoor gelden in 2013 aangepaste fiscale regels die maken dat men een hoger inkomen moet hebben dan voorheen om in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheek.

In 2012 is de verkoop van nieuwbouw volledig tot stilstand gekomen. Er zijn wederom maar 5 nieuwe woningen verkocht. De verkoopprognose voor 2013 is sterk afhankelijk van ontwikkelingen op de woningmarkt. Of en in hoeverre de nieuwe beleidsvoornemens van Kabinet Rutte II bijdragen aan het vlot trekken van de woningmarkt, moet worden afgewacht. Onze verkoopverwachtingen voor nieuwbouw zijn niet hoopvol, wel als het gaat om bestaande huurwoningen. In dat opzicht wordt het een spiegeling van de achterliggende jaren. Of met de nieuwe hypotheekregels de verkoopambities voor 2013 gerealiseerd worden, moet dan ook nog blijken. Nieuwbouw van complexen met koopwoningen is in principe pas aan de orde als minimaal 70% van de koopwoningen op voorhand is verkocht.