40 jaar Pieter Eiffhuis: van woongebouw naar veelzijdig wooncomplex

04-05-2017
40 jaar Pieter Eiffhuis: van woongebouw naar veelzijdig wooncomplex

Het Pieter Eiffhuis bestaat veertig jaar. Dat vieren we samen met de bewoners. Vier van hen zetten we extra in het zonnetje: de eerste bewoners van dit bijzondere woongebouw. We spraken ze een paar dagen voor het jubileum.

Goed eten

Ben Sterk (68) is net terug van de warme lunch. Vanuit zijn woning op de zesde verdieping kijkt hij uit over de wijk Woensel. Zevenentwintig jaar was hij toen hij in een van de studio’s van het oude Pieter Eiffhuis begeleid kwam wonen. Na de ingrijpende verbouwing werd het huis geschikt gemaakt voor bewoning door ouderen volgens het Wooninc.Plus concept: een mix van 'woonplezier', 'gemak en welzijn 'en 'veiligheid'. Op zijn leeftijd ervaart ook Ben de voordelen van dit concept.

‘Het is prima wonen hier’, vertelt Ben. ‘Het eten is goed. En iedere maand is er een speciale avond, bijvoorbeeld een aspergemenu of een mosselavond.’ Ben heeft een bijzondere interesse. Je ontkomt niet aan zijn grote voorliefde voor schepen: zijn kamer staat vol schaalmodellen. De laatste tijd gaat hij wat minder naar de centrale huiskamer. Volgens Peter Kentie, de huismeester van het Pieter Eiffhuis, komt dat door de buurtvereniging die vaak in het Paviljoen zit. Deze trekt ook vanuit het huis meer bezoekers aan.

Zelf doen

Twee verdiepingen lager spreken we Toon de Waal. Op zijn zevenentwintigste kwam hij vanuit het gezellenhuis naar een studio in het Pieter Eiffhuis. Na de verbouwing verhuisde Toon naar het appartement. Om zijn hobby van zijn glas-in-lood werk uit te voeren, heeft hij in zijn slaapkamer een werkbank geplaatst.

Creatief is hij zeker! Toon: ‘Dat moet wel als je niet kunt lezen en schrijven. Op mijn manier kom ik er wel!’. Toon heeft weinig behoefte aan hulp en ondersteuning. ‘Koken en de was, ik doe alles zelf. Eerst deed mijn zus dat voor mij. Maar zij zit nu zelf in een verzorgingsflat.’ Boodschappen doen is zijn uitstapje. En als hij tijd heeft, pakt hij de fiets (geen elektrische) en gaat drie uur fietsen naar Someren en omgeving.

Op de vraag hoe hij terugkijkt naar veertig jaar wonen in het Pieter Eiffhuis, antwoordt Toon: ‘In het begin kende ik iedereen. Dat is nu niet meer zo. Ach ja, ge moet zelf zurgen da ge aan de kost komt! Ik houd het hier prima uit!’

Geschiedenis Pieter Eiffhuis

Het oude Pieter Eiffhuis in Eindhoven bestaat sinds eind jaren '70. In 2014 was het toe aan een opknapbeurt. Wooninc. maakte het Pieter Eiffhuis geschikt voor bewoning door ouderen volgens het Wooninc.Plus concept: een mix van woonplezier, gemak en welzijn en veiligheid. Het complex werd omgetoverd in een veelzijdig woongebouw waar zelfstandig wonen heel lang mogelijk is. Tegen de kopgevels en op de dak niveaus werden nieuwe koopappartementen gerealiseerd. De differentiatie in woonvormen is daardoor toegenomen.

Met de nieuwe functies zoals een medisch centrum, hobbywerkplaats, dagsuper, kapper, wasserette, galerie en huismeesterruimte kwamen ondersteuning, service en zorg heel dicht bij huis. Daarnaast kwam er op de begane grond een grand café. Op de eerste verdieping zijn logeerfaciliteiten aangebracht. Om de veiligheid te waarborgen heeft het woongebouw een huismeester en een 24-uurs controlesysteem.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.