9 tips bij het kopen van je eerste huis

31-03-2015

 

Kun je beter gaan kopen of huren? Wat past bij jou? Lees hier 9 tips bij het kopen van je eerste huis.

1. Bereid je goed voor op het adviesgesprek met de hypotheekadviseur
Kijk zelf alvast wat je te besteden hebt en bereken met (bijvoorbeeld) de online rekentool van de Rabobankwat je maximaal kunt lenen. Informeer bij de hypotheekadviseur ook over zaken zoals de starterslening, nationale hypotheek garantie, startershypotheken en koopsubsidies.

2. Laat je adviseren door een hypotheekadviseur
Laat je altijd informeren door een ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseur. Je weet dan meteen wat je kunt lenen en voor welk bedrag je kunt kopen.

3. Denk na over hoe lang je in je nieuwe woning wilt blijven wonen
Koop alleen als je minstens 5 jaar in de woning wil blijven wonen anders is het de investering niet waard. Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat je de bijkomende kosten van een koopwoning hebt terugverdiend (o.a. notariskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten).

4. Stel randvoorwaarden en eisen op waar de woning aan moet voldoen
Ga bij jezelf goed na wat je precies wilt. Niet alleen het budget is hierbij belangrijk, maar ook aan welke eisen de woning moet voldoen (denk aan aantal kamers, ligging, voorzieningen in de buurt, etc.). Ben echter wel realistisch en onderzoek wat er binnen jouw budget past!

5. Ga breed op zoek naar huizen met potentie!
Nu kan de zoektocht starten! Grote partijen bieden hun woningen altijd online aan, ook zijn er verzamelsites zoals funda en jaap.nl waar je woningen van verschillende makelaars bij elkaar kunt vinden.

6. Bereid je voor op een bezichtiging, bijvoorbeeld met een checklist
Ben zo objectief mogelijk. Neem bijvoorbeeld een checklist mee waar jouw droomhuis aan moet voldoen. Vink deze ter plekke af. Ga ook eens kijken met je ouders, schoonouders of vrienden. Zij hebben nog een objectieve blik op het huis waar jij al verliefd op bent.

7. Schakel een aankoopmakelaar in
Een expert heeft de ervaring en kennis die jij nog mist en voorkomt dat jij een foute keuze maakt en bijvoorbeeld te veel voor de woning betaalt. Je kunt er voor kiezen om alles of een deel uit te besteden aan een aankoopmakelaar.

8. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
De kosten voor een bouwkundige keuring wegen vaak niet op tegen de onvoorziene kosten van een slecht onderhouden woning. Laat de woning daarom keuren door een expert.

9. Neem ontbindende voorwaarden op in het contract
Met het opnemen van ontbindende voorwaarden bescherm je jezelf zodat je nog kunt afzien van de koop. Stel dat je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt, dan kun je op deze manier toch nog afzien van de koop. Vraag hiervoor advies aan je aankoopmakelaar.

 
Ga direct naar..
> kopen
> huren
> Startersevent
 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.