Bijeenkomsten veiligheid en leefbaarheid groot succes

11-04-2017

Zelfstandig wonen in een veilige omgeving staat voor veel ouderen voorop. Ze worden kwetsbaarder en zijn ook steeds vaker slachtoffer van criminaliteit of brand. Precies om deze reden biedt Wooninc. in verschillende woongebouwen een reeks veiligheidsbijeenkomsten rondom de thema’s inbraakpreventie, brandveiligheid en leefbaarheid. Dit doet Wooninc. in samenwerking met veiligheidskundige Giel de Kimpe en de brandweer.  

In 21 woongebouwen in Eindhoven, Geldrop, Oirschot en De Kempen werden goed bezochte bijeenkomsten georganiseerd. Bewoners kregen handige tips over brandpreventie en eventuele brandbestrijding in de woning. Ook werd aandacht besteed aan de leefbaarheid, veiligheid in en rondom de eigen woning en het woongebouw en criminaliteit.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Uiteindelijk is het creëren van een sociaal veilige woon- en leefomgeving een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bewoners. Daarnaast geldt dat ieder woongebouw eigen aandachtspunten en actuele onderwerpen heeft die specifiek daar spelen. “Deze bijeenkomsten zijn voor ouderen een laagdrempelige manier om bewust te worden over zaken als veiligheid en hoe ze hier zelf aan kunnen bijdragen”, aldus De Kimpe. “Wist je bijvoorbeeld dat 92% van de vrouwen en 71% van de mannen boven de 65 jaar bang is om 's avonds de deur open te doen? En dat de helft van hen minder vaak naar buiten gaat door gevoelens van onveiligheid? Dat bewijst maar eens te meer dat deze bijeenkomsten allesbehalve overbodig zijn.”

Praktische tips
Sterker nog: bewoners zijn er blij mee. Dat constateert ook Anja Jablonski, medewerker verhuur en leefomgeving van Wooninc., die samen met haar collega's de coördinatie van deze bijeenkomsten voor haar rekening neemt. “Ik zie telkens weer een grote mate van betrokkenheid en belangstelling bij de bewoners tijdens de diverse bijeenkomsten rondom ‘veiligheid en leefbaarheid’. Bewoners krijgen alle ruimte om vragen te stellen en gaan met praktische tips naar huis. De positieve reacties van de deelnemers stimuleren ons om vaker soortgelijke bijeenkomsten te organiseren. Daarbij is het van belang om relevante onderwerpen die voor bewoners belangrijk zijn, onder de loep te nemen.”

Bewoners vol lof over dit initiatief
Mevrouw Peijs uit Bladel is vol lof over dit initiatief: “Wat goed dat Wooninc. deze bijeenkomsten organiseert! Samen kijken naar zo’n belangrijk thema geeft je nieuwe inzichten en ideeën. Prettig dat het zo serieus genomen wordt.”

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.