Congres: Eindhoven wordt landelijk gezien als voorloper in flexwonen

31-03-2017
Congres: Eindhoven wordt landelijk gezien als voorloper in flexwonen

Na de ombouw van Genderhof in Eindhoven  tot flexwonen volgt ook een tweede zorgcentrum: Ekelhof aan de Sint-Claralaan krijgt een diverse groep van tijdelijke bewoners. 
Volgens wethouder Yasin Torunoglu zijn van de beoogde 1000 flexwoningen voor spoedzoekers er al 860 klaar of gepland.

Echte voorloper

Eindhoven werd daarom donderdag op het congres Doe de Flex in Den Haag ook een'echte voorloper' op dit gebied genoemd. Torunoglu en Genderhof van corporatie Wooninc. mochten dan ook de show stelen op een superflex locatie: The Student Hotel in Den Haag.

Torunoglu stak van wal in zijn speech voor een gezelschap van mensen van de rijksoverheid, gemeenten, corporaties, beleggers en projectontwikkelaars door te vertellen dat hijzelf ook ooit spoedzoeker was geweest. Net afgestudeerd had hij wel werk maar geen woning gevonden: geen inschrijftijd, te weinig verdiend voor een hypotheek en te veel voor een (dure, want particuliere) huurwoning. Uiteindelijk bleek Slimmer Kopen van corporatie Sint Trudo de oplossing. De Eindhovense wethouder signaleerde dat de stad 'niet gastvrij' is voor allerlei groepen. Hij 'introduceerde' vervolgens de doelgroep met mensen als Ying de expat, Maria de ex-gedetineerde, Rob de gescheiden vader of Bahira de vergunninghouder uit Syrie. ,,Voor deze groepen kan flexwonen een fantastische oplossing zijn. Een vangnet of een opstapje naar een meer permanente woning."

1000 flexwoningen

In de Eindhovense Woonvisie is vastgelegd dat er over enkele jaren 1000 flexwoningen moeten zijn. En dat lijkt te gaan lukken zei Torunoglu na afloop. En dan zijn particuliere projecten als Philips Lighting (ruim 600 lofts en penthouses) nog niet eens meegenomen. Nieuwe panden die binnenkort beschikbaar komen zijn het voormalige kantoor van corporatie Woonbedrijf aan de Willemstraat en de oude gebouwen van Summa College aan de Frankrijkstraat ('Thuis). Het oude Grafisch Lyceum wordt ook genoemd door de gemeente, maar Woonbedrijf laat weten dat er nog geen plannen zijn om hier flexwonen te vestigen. Wat er wel gebeurt, laat de corporatie eerst aan de buurt weten. Aanvankelijk zouden er arbeidsmigranten ondergebracht worden.

De groepen die de wethouder noemt, zijn door Wooninc. ondergebracht in Genderhof toen daar de eerste zestig oudere bewoners elders ondergebracht werden. De sloop ging niet door. Wooninc. verhuurt het pand zeker tien jaar voor flexwonen. Inmiddels zijn alle ouderen naar andere zorgcentra van Archipel verhuisd en wonen er 250 zeer diverse bewoners met tientallen nationaliteiten. Jaarlijk verhuist ongeveer eenderde. Wooninc. doet inmiddels hetzelfde bij Josephinehof in Geldrop.

Genderhof

Sandra van Lierop vertelde tijdens een aparte sessie op het congres over haar werk als beheerder van Genderhof. Ze heeft veel vrijheid bij de toewijzing; alleen het inkomen moet aan de sociale normen voldoen. Verder kijkt ze of een kandidaat past op de gang en of hij of zij zich aan de afspraken wil houden. ,,En we doen aan wederkerigheid: tegenover het huisvesten moet de huurder ook iets terugdoen: vrijwilligerswerk of in ieder geval meedoen met de activiteiten", aldus Van Lierop. Verder is ze er fulltime bezig: ze voert echte intakegesprekken, controleert de omgeving, beantwoordt alle vragen  van bewoners en ze vertaalt zelfs ook brieven van de UWV. Of dat wel te betalen is voor 250 inwoners, wilde een congresganger weten. Een ander gaf zelf het antwoord: ,,Als de corporatie voor elk wissewasje iemand langs moet sturen, zijn ze waarschijnlijk duurder uit." Wel speelt hier mee dat het eigenlijk om een afgeschreven pand gaat. De koopprijs was daardoor lager en er is ook geen dure verbouwing geweest. De huren zijn ook iets lager dan gebruikelijk: met 437 euro voor een eenkamerwoning ongeveer 80 euro minder dan normaal.

Het werk van Van  Lierop vindt ook Torunoglu erg belangrijk. ,,Een goed beheer van zo'n locatie is cruciaal", hield hij ook zijn gehoor op het congres voor. Net als de mix van doelgroepen. ,,De buurt zou meteen ontploffen als je zegt dat er 200 arbeidsmigranten komen wonen", aldus Van Lierop. Maar juist omdat er allerlei groepen zijn en het beheer goed is, leidt dat tot betere acceptatie in de buurt, zegt ook Torunoglu.

Eindhovens Dagblad

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.