Corporaties in grote problemen

30-11-2012
Corporaties in grote problemen

Eindhovens Dagblad, vrijdag 30 november 2012

door San van Suchtelen

EINDHOVEN – ‘Onbezonnen’, ‘desastreus’ en ‘dramatisch’; de regionale corporaties hebben geen goed woord over voor de kabinetsplannen met de woningmarkt. Die zorgen er volgens de verhuurders voor dat de nieuwbouw van huurwoningen over een paar jaar volledig stil komt te liggen. Bovendien moet veel noodzakelijk groot onderhoud aan woningen worden uitgesteld.

Met name de voorgestelde verhuurdersheffing van Rutte II brengt ze in grote financiële problemen, zeggen ze. Het kabinet wil de Nederlandse corporaties een heffing opleggen van twee miljard euro. Het Eindhovense Trudo is tussen nu en 2017 jaarlijks een bedrag kwijt dat oploopt van twee miljoen tot bijna zes miljoen euro. Trudo moet daardoor alle beoogde investeringen in de stedelijke vernieuwing schrappen, meldt ze in haar recent verschenen jaarplanning. De corporatie vernieuwt in Eindhoven onder meer in Woensel- West, de Kruidenbuurt en Tongelre. Die vernieuwingen zijn voor een groot deel al in gang gezet.

Ook corporatie Wooninc. stelt haar ambities bij. Nieuwe huurwoningen in de sociale sector worden niet meer bijgebouwd. Groot onderhoud wordt voorlopig uitgesteld. Domein zegt op lange termijn zeshonderd gewenste woningen niet te kunnen bouwen. Projecten die eerder op de agenda staan, worden nog wel uitgevoerd. De Helmondse verhuurder Woonpartners wikkelt alleen nog lopende projecten af. „We bekijken nu hoe we die nog kunnen versimpelen”, aldus directeur Ger deWilde. Hij verwacht dat de herstructurering van de Helmondse binnenstad jaren langer dan gepland gaat duren.

Bestuursvoorzitter Léon Rulkens van seniorenhuisvester Vitalis WoonZorg Groep waarschuwt dat er straks geen geld meer is voor aangepaste bouw voor toekomstige senioren. „Als de plannen doorgaan, is voor onderhoud en het bij de tijd houden van onze woningen straks geen geld meer. Dit kabinet heeft de gevolgen van zijn plannen niet goed in kaart gebracht.” Het bouw- en onderhoudsprogramma van Woonbe-drijf, de grootste Eindhovense corporatie, loopt vooralsnog geen gevaar, zegt directeur De Boer.

Behalve door projecten te schrappen, moeten de corporaties hun begroting ook met huurverhoging financieren. Woonbedrijf heeft eerder al aangekondigd dat dit ‘tot aan de pijngrens’ zal gebeuren.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.