Corporaties: speculeren derivaten taboe

10-02-2012

Eindhovens Dagblad 10 februari 2012

door San van Suchtelen

EINDHOVEN – De Eindhovense woningcorporaties zijn terughoudend met het gebruik van de onlangs in opspraak geraakte derivaten. Dat blijkt uit een rondgang langs de verhuurders. Twee van de vier corporaties (Domein en Trudo) hebben deze producten in bezit, maar zeggen er niet mee te speculeren.

Derivaten zijn financiële producten waarmee verhuurders risico’s op de kapitaalmarkt verkleinen. Sommige corporaties gebruiken ze echter ook om mee te speculeren. Het bracht de Rotterdamse corporatie Vestia onlangs in grote financiële problemen, omdat die door de lage rentestand veel geld moest bijstorten aan de banken bij wie het geld geleend had.

De vier Eindhovense corporaties hebben speculatief gebruik van derivaten afgezworen en dat vastgelegd in hun zogenoemde Treasury statuut (verantwoording van de geldstromen). Corporatie Domein heeft voor een onderliggend bedrag van 19 miljoen euro renterisico’s met derivaten afgedekt. Dit zal volgens directeur Hilde van der Herten niet tot bijstortingen leiden, omdat het gaat om aflopende leningen.

Vestia sloot derivaten af voor leningen die het nog moest afsluiten. Van der Herten: „We gaan bij het afsluiten van leningen altijd uit van een slecht weer- scenario, zodat we nooit voor verrassingen komen te staan.” Ook Trudo zegt op beperkte schaal (voor een tweetal leningen) derivaten te hebben afgesloten. „We hoeven daar niet voor bij te storten”, aldus interim-directeur Jos Goijaerts.

Wooninc. en Woonbedrijf hebben momenteel geen derivaten in bezit. Volgens Woonbedrijf-directeur Marc Eggermont geeft de huidige leningenportefeuille daar geen aanleiding toe. „ Je moet je als corporatie bovendien niet bezighouden met transacties die niets met de bedrijfsvoering te maken hebben. We zijn geen financiële instelling.”

De Eindhovense corporaties zien in de situatie bij Vestia wel aanleiding om de discussie op het toezicht op de sector open te gooien. Eggermont: „Wat er bij Vestia misging had niet mogen gebeuren. Het is nog te vroeg om te concluderen dat dit met meer of ander toezicht was voorkomen.”

Van der Herten (Domein): „ Je kan in ieder geval vaststellen dat de huidige opzet excessen zoals bij Vestia kennelijk toelaat.” Wooninc. vindt dat het toezicht pro-actiever moet, maar wil eerst precies weten, hoe het bij Vestia zo fout kon gaan.

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.