'De Pracht sluiten en verkopen'

08-05-2012

Eindhovens Dagblad 8 mei 2012

door Wout van Arensbergen

WAALRE – Gemeenschapshuis De Pracht sluiten en verkopen, gemeenschapshuis ‘t Hazzo verkopen maar wel behouden voor alle huidige activiteiten en gemeenschapshuis Het Klooster commercieel laten uitbaten. Dat is in grote lijnen het voorstel dat het Waalrese college van B en W vanavond voorlegt aan de raad om in totaal de afgesproken 168.000 euro per jaar te besparen. Het huidige voorstel leidt tot een besparing van 275.000 euro. Geld dat van pas komt aangezien de nieuwe bibliotheek 247.500 euro gaat kosten. Tenminste, als de raad volgende week met alle plannen instemt.

De verenigingen die nu nog onderdak hebben in De Pracht in Aalst zouden volgens de gemeente in ‘t Hazzo en de brede scholen terecht kunnen. De Pracht behoudt 93.000 euro subsidie per jaar. De professionele ondersteuning en kosten van het pand - respectievelijk 42.500 en 45.000 euro per jaar - vervallen. Woordvoerder Hans Ontrop betreurt het dat ouders en kinderen dan mogelijk naar de andere kant van Aalst moeten voor verschillende activiteiten. Hij geeft aan dat ‘emotionele bezwaren’ ook een grote rol spelen.

De gemeente wil Het Klooster in Waalre in staat stellen geld te verdienen. Het krijgt dan geen subsidie meer. Ook geld voor professionele ondersteuning valt weg. Totale besparing: 187.500 euro. In het monumentale pand mag dan bijvoorbeeld horeca komen. Volgens projectleider van Het Klooster Dries Floris is dit om meerdere redenen niet mogelijk. Verenigingen betalen nu nog ‘ideële’ tarieven. Zij zouden meer moeten betalen. „Maar dat kan nooit dat grote gat afdekken.” Floris voorspelt dat Het Klooster in 2014 al is ‘omgevallen’. Dat zou de gemeente 1,5 miljoen euro kosten, aangezien zij garant staat voor de lening voor het pand en de eerdere renovatie.

Bovendien mag Het Klooster vanwege die lening de concurrentie met andere Waalrese horeca niet aangaan, zegt hij. Dat zou oneerlijke concurrentie zijn. Daarnaast is Het Klooster een stichting. „ Je kunt mensen niet verplichten een bedrijf te beginnen.” Volgens Floris wil Het Klooster meewerken om de eerder vastgestelde 168.000 euro te besparen. Hij stelt voor om samen met De Pracht de 85.000 euro aan professionele ondersteuning te laten vervallen en de resterende bezuiniging naar rato op te vangen.

‘t Hazzo zou de centrale plek voor alle wijkoverstijgende activiteiten moeten worden. Ook de nieuwe bibliotheek komt daar, in de foyer. De gemeente wil het pand verkopen, inclusief alle sociale en maatschappelijke activiteiten. Alleen Wooninc. - die het pand nu bestiert - lijkt daarvoor een serieuze gegadigde. De woningcorporatie heeft zich als doel gesteld leefbaarheid in wijken op peil te houden. De gemeente zou na verkoop wel huur moeten betalen voor de bieb.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.