Dorpshuis De Pracht blijft open

24-05-2012

Eindhovens Dagblad 24 mei 2012

door Wout van Arensbergen

WAALRE – De Pracht bliijft open, Het Klooster kan clubvriendelijke tarieven blijven hanteren en doordat DVS hockey niet hoeft te verhuizen, blijft ook de honkbalclub leven. Het spande er een aantal weken om, maar het Waalrese verenigingsleven heeft een paar grote zorgen minder.

De gemeenteraad droeg wethouder Piet van Dalen in een omvangrijk amendement eensgezind op zijn bezuinigingsplannen met onder meer de gemeenschapshuizen en sportparken op essentiële punten aan te passen.

Zo wil de raad gemeenschapshuis De Pracht niet sluiten en hoeft Het Klooster niet commercieel te gaan werken. Daarnaast wordt DVS hockey niet van Aalst naar Waalre verplaatst, waardoor DVS honkbal op het Waalrese sportpark kan blijven. Op het eerste oog zijn de gevolgen dus minder hevig voor het Waalrese verenigingsleven. Maar de bezuiniging van 423.000 euro moet nog wel gehaald worden. Temeer omdat deze week duidelijk werd dat het Lenteakkoord uit Den-Haag een paar ton extra bezuinigingen met zich meebrengt. Hoe dat gerealiseerd moet worden, is nu aan de wethouder en de verenigingen.

De gesprekken met de verenigingen op weg naar het bezuinigingsvoorstel waren een aardig eind op weg. Maar het overleg met de gemeenschapshuizen en de verenigingen die daar gehuisvest zijn, was volgens de raad zwaar onder de maat. Dat wordt opnieuw opgestart. En dat is nodig, want Het Klooster moet samen met De Pracht 168.000 euro gaan besparen. Daarnaast wilde de raad dat Het Klooster weer eigendom wordt van de gemeente. Nu is het pand nog van de stichting van Het Klooster maar staat Waalre garant voor de bijbehorende lening van 1,5 miljoen Dries Floris van Het Klooster zag ‘geen directe nadelen’ om het pand terug te geven.

Zalencentrum ’t Hazzo was de spil in de oorspronkelijke plannen. Het college gaat nu bekijken wat de gevolgen zijn van het openhouden van de twee gemeenschapshuizen voor ’t Hazzo. De afgelopen weken werd door enkele raadsleden geopperd het gebouw te verkopen. Woningcorporatie Wooninc. – die het pand nu beheert – zou een geschikte kandidaat kunnen zijn.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.