Eindhovens huis geen 30 procent in waarde gezakt

25-05-2012

Eindhovens Dagblad 25 mei 2012

door Pieter van Santvoort

Opnieuw worden huizenbezitters in Eindhoven op het verkeerde been gezet. Hoog tijd dat feiten, cijfers en statistieken een keer goed worden geïnterpreteerd en uitgelegd.

Volgens Roderik Ponds, onderzoeker van de Atlas van Nederlandse gemeenten, is een gemiddeld huishouden met een koopwoning sinds 2008 30.000 euro kwijt geraakt (ED 24 mei). Statistisch gezien heeft hij natuurlijk gelijk. Maar de cijfers dienen anders te worden uitgelegd en tevens genuanceerd.

Kijkend naar de achtergronden die onze statistieken beïnvloeden is er een zeer logische verklaring. Want wat is er nu eigenlijk daadwerkelijk aan de hand in de Eindhovense kopersmarkt? Eindhoven is een van de steden in ons land waar bijzonder veel bestaande woningen van woningcorporaties worden verkocht. Vaak door middel van een zeer aantrekkelijke financieringsconstructie.

Kort gezegd komt het er op neer, dat deze woningen worden verkocht met een korting tot soms zelfs 50 procent ( gemiddeld 25 procent) door handig gebruik te maken van koopconstructies als Koopgarant of Slimmer Kopen. Zo heeft de EindhovenseWoningcorporatie Trudo bijvoorbeeld in de afgelopen jaren ruim 2.500 woningen uit haar woningvoorraad verkocht. Cijfers die eerder niet in de cijfers werden meegenomen, en die nu van enorme invloed zijn op de gemiddelde waarde van huizen binnen de Eindhovense woningmarkt.

Sinds eind 2010 worden alle transacties van Eindhovense woningcorporaties meegenomen en gewogen. Wat op papier zorgt voor een extremer beeld en daarmee hoge( re) waardedaling van een Eindhovense koopwoning.

Als je deze transacties echter herwaardeert en kijkt naar de feitelijke waarde van deze woningen, is de noodzakelijke nuance aangebracht en zie je dat de gemiddelde koopwoning in Eindhoven in gelijke trend met de rest van Nederland daalt. Dus ja, er is ook in Eindhoven – net als in de rest van Nederland – sprake van een waardedaling van koopwoningen. Deze is echter niet hoger, maar ook niet lager. Gemiddeld is sinds de crisis een bestaande Eindhovense koopwoning met 11,7 procent gedaald. Inclusief nieuwbouw is dat net als in de rest van Nederland circa 15 procent.

Kijkend naar de landelijke cijfers, zoals ieder kwartaal gepubliceerd door de NVM, presteert de Eindhovense woningmarkt op bijna alle fronten beter dan het landelijk gemiddelde. Zo is de verkooptijd van een Eindhovense woning bijvoorbeeld zo’n twee weken korter (147 tegen 159 dagen in het eerste kwartaal van 2012) en ligt de gemiddelde verkoopprijs gemiddeld achtduizend euro hoger. Zo slecht doen we het in Eindhoven dus niet in vergelijking met de rest van Nederland. Hoewel het misschien allemaal wat langer duurt en de woning minder opbrengt dan gehoopt, is een huiseigenaar in Eindhoven niet slechter af.

Pieter van Santvoort is makelaar in Eindhoven. 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.