Financiële zorgen voor regionale corporaties

14-06-2012

Eindhovens Dagblad 14 juni 2012

door San van Suchtelen

EINDHOVEN – Regionale woningcorporaties vrezen in de problemen te komen als ze door toedoen van de overheid en de banken verder in het nauw komen. Volgens branchevereniging Aedes dreigen banken geen kredieten meer aan de corporaties te verstrekken. De corporaties moeten volgend jaar juist meer geld afdragen voor een overheidsheffing, bedoeld om financiële tegenvallers op te vangen. De dreigende kredietstop kan volgens Aedes grote gevolgen hebben, zelfs al op korte termijn. Als het tegenzit, bouwen de corporaties vanaf juli geen woning meer, waarschuwt de vereniging.

Huisbankier Rabobank van de Eindhovense corporatie Wooninc heeft zich als geldverstrekker teruggetrokken. Volgens de corporatie uit vrees voor een afwaardering van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Wooninc heeft de leningen uiteindelijk via twee andere banken geregeld. „Was dat niet gebeurd, dan hadden we de uitgaven uit de reguliere exploitatie moeten betalen”, zegt een woordvoerder van Wooninc. „In het ergste geval hadden we de investeringen moeten uitstellen.”

De Helmondse corporatie Woonpartners heeft nog geen problemen met het lenen van krediet, maar is bezorgd over de toekomst. „ Als de huidige ontwikkelingen zich doorzetten, moeten we op termijn afzien van nieuwbouw, onderhoud en leefbaarheid”, zegt directeur Ger deWilde van de corporatie. „Dan kunnen we alleen nog woningen verhuren. De rest is niet meer op te brengen. Als de overheid meer van ons verwacht, zullen de huren omhoog moeten.”

De Eindhovense corporaties Trudo, Woonbedrijf en Domein hebben nog geen problemen met lenen. Volgens de laatste twee wordt het wel lastiger te lenen voor commerciële en maatschappelijke projecten, omdat die niet langer door de overheid geborgd worden.

Lees ook: Kapitaal wordt schaars voor corporaties

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.