Forse tik op de vingers Van Dalen

11-05-2012

Eindhovens Dagblad 11 mei 2012

door Wout van Arensbergen

WAALRE – De plannen van de Waalrese wethouder Piet van Dalen met onder meer de gemeenschapshuizen, sportvelden en de bibliotheek werden gisteravond door de raadsleden zwaar onvoldoende bevonden. Het college moet bezuinigen en wil onder meer gemeenschapshuis De Pracht sluiten en hockeyvereniging DVS van Aalst naar Waalre verplaatsen.

Het huidige voorstel vraagt ‘een bulk’ aan aanpassingen, zegt Peter Oolbekkink van coalitiepartij AWB- GB’74. De oppositie gaat een stap verder. Joke Beuger van D66 en Erik de Gruyter van de PvdA zien liever dat Van Dalen met een nieuw voorstel komt.

Eigenlijk moet de raad komende dinsdag beslissen welke maatregelen er met de verschillende voorzieningen in Waalre getroffen moeten worden om de gewenste bezuinigingen te halen. Maar dat lijkt na gisteravond onhaalbaar.

Tijdens eerdere discussies de afgelopen maanden bleek bijvoorbeeld al dat de nodige raadsleden niet veel zien in het verplaatsen van DVS hockey. Het Aalster sportpark aanpassen is goedkoper. CDA’er Alexander van Holsteijn is ‘verbaasd dat het college zo weinig met de signalen van de raad heeft gedaan’.

Ook had de raad geen begrip voor het gebrek aan overleg met het bestuur van gemeenschapshuis De Pracht. Van Dalen weet het aan tijdgebrek. Het huidige voorstel beslaat vijf verschillende onderwerpen. In maart kreeg de wethouder van de raad de opdracht deze gezamenlijk te behandelen omdat ze elkaar mogelijk beïnvloeden. Daardoor was er volgens hem onvoldoende tijd om bijvoorbeeld met de gemeenschapshuizen om tafel te gaan en alle mogelijkheden te bespreken. „Dit is het beste voorstel in het korte tijdsbestek.”

AWB- GB’74’er Erwin Rutten vroeg de wethouder of er door beter te communiceren met de gemeenschapshuizen De Pracht en Het Klooster geen beter voorstel had kunnen liggen. „ Op de sportparken en de bieb na zijn we met een kulvoorstel aan het werken.” Wethouder Ton Bonouvrié was het daar niet mee eens. De raad was volgens hem aan zet. „ Neem een besluit volgende week. Dan weten we waar we naar toe kunnen. Dit is geen onzinverhaal.”

Gemeenschapshuis ’ t Hazzo wordt in de plannen gespaard. Die nieuwe bieb wordt er mogelijk gerealiseerd. Maar de huidige plannen met Het Klooster kunnen verstrekkende financiële gevolgen hebben en De Pracht wordt van belang geacht voor de wijk Ekenrooi. Daarom werd door enkele raadsleden verkoop van ’ t Hazzo geopperd.

Kortom: de partijen komen dinsdag ongetwijfeld met een karrevracht aan aanpassingen. Of ze geven de opdracht terug aan Van Dalen. Het is voor Waalre opnieuw wachten op duidelijkheid.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.