Glasvezel binnen drie jaar in hele stad

30-03-2012

Eindhovens Dagblad 30 maart 2012

door Ad de Koning

EINDHOVEN – Binnen nu en drie jaar zijn alle 102.000 woningen in Eindhoven aangesloten op een open glasvezelnetwerk. Eindhovenaren die op dat netwerk zijn aangesloten, hebben de keus uit minimaal twaalf dienstenaanbieders. Dat heeft de gemeente Eindhoven afgesproken met glasvezelaanlegger Reggefiber, Aquestora, Ons Net Eindhoven en de Eindhovense woningcorporaties.

Reggefiber investeert een kleine 100 miljoen euro, een bedrag dat deels al is besteed aan de aanleg van de 27.000 woningen die al wel zijn aangesloten. Dat zijn woningen in Tongelre, Woensel- Oost, de Schrijversbuurt, Meerhoven en alle studentenpanden van Vestide. De aanleg gebeurt in zeven fases. Per fase moet minimaal 30 procent deelnemen om met de aanleg te starten.

De aanleg van glasvezel in Eindhoven heeft een tijd stilgelegen. „Vorig jaar zomer heb ik er bij de gemeente op aangedrongen de zaak weer snel op te pakken, daarna is het snel gegaan”, licht algemeen directeur Marc Eggermont van corporatie Woonbedrijf toe. Dat het zolang heeft geduurd, heeft volgens wethouder Staf Depla (PvdA, financiën) deels te maken met de ‘vele afspraken die met vele partijen gemaakt moesten worden’. „Voorwaarde voor de marktpartijen was bijvoorbeeld dat wij als gemeente zo min mogelijk drempels opwerpen en te maken kosten voor hen minimaliseren. Daarover zijn nu afspraken gemaakt. Gelukkig, want als Brainport- stad bij uitstek moeten wij hier als grote gemeente in voorop lopen.” Dat de glasvezel straks ook voor maatschappelijke doeleinden gebruikt kan worden, is volgens Depla ook een belangrijk argument om mee te werken.

Reggefiber koopt op termijn ook de vier Eindhovense woningcorporaties uit. Die hebben eerder elk gemiddeld vijf miljoen euro in de aanleg geïnvesteerd. Dat geld vloeit naar woningbouwplannen.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.