Huisvesten van ouderen zit in ons DNA

03-11-2014

Bron: Eindhovens Dagblad 1 november 2014

De fusie met Vitalis Sociale Woonvormen en Woonstichting de Kempen bevestigt het nog eens: de Eindhovense corporatie Wooninc. is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ouderenhuisvester van formaat.

De beoogde fusie van Wooninc. (8150 woningen) met Vitalis Sociale Woonvormen (2000 eenheden) is amper aangekondigd, of de Eindhovense corporatie maakte recent nog één krachtenbundeling bekend. Wooninc. gaat ook samen met Woningstichting de Kempen (800 woningen) uit Bladel. Het zogeheten fusievoorstel is donderdag ingeschreven in het Handelsregister.

„Er waren negen gegadigden voor de fusie met ‘Bladel’”, vertelt directeur Henk Buursink van Wooninc. Hij noemt het ‘niet verwonderlijk’ dat de keuze op zijn club is gevallen. „Ouderenhuisvesting zit in ons dna.” De krachtenbundeling heeft alles te maken met de scheiding tussen huisvesting en zorg die door het Rijk is ingezet. Zowel Vitalis als de Kempen biedt zorg én huisvesting. En allebei hebben ze gekeken naar een partner om de woningen bij onder te brengen."

De splitsing van zorg en huisvesting speelt al langer. In 2010 ging Wooninc. samen met het Eindhovense Tradinova Wonen (259 flats). Vorig jaar nam Wooninc. nog 900 woningen over van de noodlijdende corporatie Laurentius in Oirschot. De founding fathers van Wooninc. zijn Bouwvereniging Beter Wonen en Eindhoven Patrimonium. „Beter Wonen is van oudsher actief in ouderenhuisvesting”, vertelt directeur Angela Pijnenburg van Wooninc. „In 1973 begon de corporatie met zogenoemd beschermd wonen voor ouderen. Eerst werd de Cees van Liendenflat (125 woningen) inWoensel-Noord neergezet. Later volgde een exacte kopie in Geldrop: Kastanjehof. „De bouw van de ouderenhuisvesting werd mede gefinancierd door de verkoop van eengezinswoningen”, aldus Buursink. „Dit jaar hebben we de duizendste woning verkocht.” Hij benadrukt dat Wooninc. ook nieuwe rijtjeshuizen blijft bouwen.

Na de fusie met Vitalis en de Kempen is 40 procent van Wooninc.’s woningbestand geschikt voor ouderen. De corporatie telt dan 30 grote complexen met ontmoetingsruimtes. Momenteel zijn er nog twaalf Wooninc.Plus complexen, speciaal gericht op ouderen. „Onze uitdaging is de bestaande complexen te upgraden aan de modernste eisen”, zeggen beide directeuren in koor. Wat de toekomst betreft is en blijft de focus op de Eindhovense regio en de Kempen liggen. Buursink: „Wij hebben niet de ambitie om buiten ons huidig werkgebied te fuseren.” 

Toch is in de gemeente Geldrop-Mierlo, met name in de laatste plaats, ook een kleine corporatie actief: Compaen. „Die past beter met de Helmondse corporaties.” Dat geldt ook voor de corporaties die actief zijn in de Peel, als Bergopwaarts uit Deurne. „Die werken in een heel ander gebied.”
Wat Wooninc. betreft is er ook geen behoefte aan een volgende krachtenbundeling. Buursink: „Ruim 10.000 woningen, na de fusies met Vitalis en de Kempen, is een gezonde schaalgrootte.”

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.