Karakter designstraat Smalle Haven bedreigd

05-07-2012

Eindhovens Dagblad 4 juli 2012

door Ad de Koning

EINDHOVEN – Wat in een paar jaar tijd een begrip is geworden, dreigt nu weer verloren te gaan: de Smalle Haven als dé designstraat van Eindhoven. Exploitant Rob van der Ploeg van restaurant, winkel en expositieruimte Smalle Haven verkast zijn activiteiten na carnaval volgend jaar naar een andere plek in de stad. Sieradenwinkel Cécile van Eeden, op de hoek van de Smalle Haven en het Catharinaplein, vertrekt per 1 februari en is op zoek naar een andere locatie in de binnenstad. Designwinkel Design Daily’s, tegenover het restaurant van Van der Ploeg, is nog met pandeigenaarWooninc. in gesprek over verlenging van het huurcon-tract, maar overweegt eveneens te verhuizen.

Cultureel ondernemer Van der Ploeg huurt de ruimte aan de Smalle Haven – net als eigenaar Dick de Bruijn van Design Daily’s – van Wooninc. De corporatie besloot de in 2006 opgeleverde nieuwbouw een jaar later op initiatief van de gemeente een ‘designkarakter’ te geven. „ En daar ben ik Wooninc. nog steeds dankbaar voor, dat ze me de ruimte hebben gegeven om hier iets unieks neer te zetten waar nu 600 klanten per week op afkomen.” Om ondernemers als Van der Ploeg en De Bruijn de kans te geven ‘te groeien’, hanteerde Wooninc. de eerste vijf jaar een ‘aangepaste huurprijs’. Nu die contracten aflopen, wil de corporatie overstappen op een ‘normale huurprijs’. „En die ligt een stuk hoger, waardoor het voor mij in feite niet meer op te brengen is”, aldus De Bruijn van Design Daily’s.

„Ik wil geen slaaf worden van de randvoorwaarden”, voegt Van der Ploeg daar aan toe. „De creativiteit, die bij mij voorop staat, is constant in beweging en dáár wil ik me ook op focussen. Als andere zaken teveel een rol gaan spelen, is het voor mij niet meer interessant, dan wil ik iets nieuws beginnen.” Van der Ploeg wil het restaurant en winkelconcept ‘elders in de stad onderbrengen’. „Dat zou bij Sectie C in Tongelre kunnen zijn, maar ook in bijvoorbeeld het leegstaande complex Van der Meulen Ansems, of Keizersgracht 1.” Omdat Van der Ploeg naar eigen zeggen ook een verantwoordelijkheid als werkgever heeft, begint hij ook een ‘heel ander, sterk horecaconcept in hartje centrum’. Waar precies wil de ondernemer nu nog niet zeggen.

Volgens een woordvoerster van Wooninc. bekijkt de corporatie op dit moment ‘de mogelijkheden voor een alternatieve invulling’ van de plek die Van der Ploeg straks achterlaat. „We streven ernaar het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden”, aldus de woordvoerster „En met de eigenaar van Design Daily’s zijn we nog in gesprek.”

Cécile van Eeden van de gelijknamige sieradenwinkel huurt niet van Wooninc. maar van belegger Mobion uit Oisterwijk. „ De huurprijs die ik betaal is te hoog voor het aantal mensen dat hier passeert”, vindt Van Eeden. „Bovendien is het plein te lang afgesloten geweest door werkzaamheden.” Met het vertrek van de sieradenzaak neemt de leegstand in het Catharinahuis verder toe. „Maar nu het Catharinaplein eindelijk gereed is, hebben we goede hoop op de komst van kwalitatief goede huurders”, aldus een woordvoerder van Mobion.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.