Meer huurhuizen particuliere sector

20-07-2012

Eindhovens Dagblad 20 juli 2012

door Corrie de Leeuw

EINDHOVEN – In Eindhoven zijn de afgelopen maanden steeds meer huurwoningen in de particuliere sector beschikbaar gekomen. Deels is dat volgens verwachting, omdat in voorjaar en vroege zomer altijd meer verhuisd wordt. En doordat studenten hun studentenstudio verlaten. Maar het komt ook doordat steeds meer mensen die hun huis te koop hebben staan, noodgedwongen verhuren omdat er geen kopers zijn.

Dat bevestigt directeur Frederik Sinke van de landelijk opererende huurbemiddelaar Direct Wonen. In Eindhoven wordt ongeveer eenvijfde van het aantal particuliere, zelfstandige huurwoningen via Direct Wonen aangeboden. Direct Wonen zag het aantal huurwoningen dat zij aan de man probeert te brengen in Eindhoven in één maand ( juni) stijgen met 36,4 procent. Veel, maar toch gaat het niet om grote aantallen. Sinke: „In Eindhoven zijn 97.617 woningen, waarvan 53.607 huurwoningen. En van die huurwoningen zijn bijna 40.000 in bezit van woningbouw-corporaties. Van de rest van de zelfstandige huurwoningen wordt tussen de 22 en 24 procent bij ons aangeboden.”

Over het afgelopen half jaar gezien steeg in Eindhoven het aanbod van particuliere huurwoningen met 25 procent. Sinke noemt het een gunstige ontwikkeling, maar relativeert ook meteen. „Het overgrote deel van de huurwoningen is dus in bezit van woningbouw-corporaties. Veel huurders hebben via hen een goedkope woning. En die willen daar niet meer uit. Daar komt nog bij dat in de vriendelijk geprijsde vrije sector huurwoningen ook niet vrij komen. Mensen weten niet wat de economie gaat doen en blijven dus in die goedkope woningen zitten. Hierdoor zit de onderkant van de huurmarkt op slot, terwijl de druk juist toeneemt.”

Uit de gegevens van Direct Wonen blijkt bovendien dat huren in de vrije sector in Eindhoven wel iets goedkoper is geworden: gemiddeld 20 euro, oftewel 2,8 procent. Maar die verlaging zit dan wel bij de woningen met een huurprijs boven de 1000 euro per maand (5,4 procent). De ‘vriendelijk geprijsde’ huurwoningen (onder de 700 euro) zijn juist ruim 15 procent duurder geworden.

De huren in Eindhoven zijn gemiddeld 103 euro per woning goedkoper dan het landelijk gemiddelde van 810 euro. Daar staat tegenover dat de Eindhovense vierkante meterprijs van huurwoningen boven het landelijk gemiddelde ligt ( 10,80 tegenover 9,38 euro). Dat komt doordat Eindhoven een studentenstad is met relatief veel kleine zelfstandige wooneenheden.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.