Orgelplein kost stad nog eens 1,6 miljoen

16-09-2013

Bron: Eindhovens Dagblad 13 september

EINDHOVEN – De verplaatsing van woonwagens naar het Orgelplein in Tongelre heeft de gemeente Eindhoven een nieuwe forse tegenvaller opgeleverd. Eindhoven draait nu toch zelf op voor de 1,6 miljoen euro die de gemeente van corporatie Wooninc. vergoed hoopte te krijgen, zo heeft wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, wonen) gisteren bekendgemaakt.

Dat bedrag heeft de gemeente eerder uitgegeven om de funderingsproblemen op het Orgelplein op te lossen. „Als gemeente staan we juridisch niet sterk om dat bedrag van Wooninc. terug te krijgen, dus hebben we nu met ze afgesproken dat we het hierbij laten. Al is dat een bittere pil”, aldus Torunoglu. De tegenvaller wordt in mindering gebracht op het exploitatiesaldo van Tongelresche Akkers, de nieuwbouwwijk die destijds aanleiding was om de woonwagenlocatie Joost de Momperstraat op te heffen en het Orgelplein als nieuwe locatie in te richten.

Inmiddels zijn ook twee aanvullende onderzoeken naar de grondproblemen afgerond. Daaruit blijkt dat er na herstelwerkzaamheden geen verzakkingen meer zijn opgetreden. Ook blijkt daaruit dat schades aan wagens die na oktober 2011 zijn opgetreden niet door verzakkingen worden veroorzaakt. Bewoners die nu nog schade zeggen te ondervinden, hoeven niet meer bij de gemeente aan te kloppen, zo heeft Torunoglu ze gisterochtend in een ‘slechtnieuws- gesprek’ laten weten.

Torunoglu heeft de Orgelplein-bewoners gisteren laten weten dat ze de gang naar de rechter zullen moeten maken als ze nog meer schade van de gemeente vergoed willen krijgen. „Achteraf hadden we de zaken in dit dossier anders moeten aanpakken, maar we willen nu vooruitkijken. Ons uitgangspunt is nu dat we de zaken uit het verleden netjes, zorgvuldig en rechtvaardig afhandelen en dat we naar de toekomst toe eerlijk, consequent en duidelijk zijn”, aldus Torunoglu, die in maart van dit jaar partijgenoot Mary Fiers opvolgde. Zij stapte in maart op nadat was gebleken dat ondanks toezeggingen aan de raad afspraken over een te verplaatsen woonwagen niet goed waren vastgelegd. Volgens bewoner René van Veen, gisterochtend ook in het stadhuis, gaat het de bewoners niet om schadevergoedingen. „We willen gewoon dat de verzakkingen stoppen. We zijn het zat.” Desondanks overweegt Van Veen, net als meerdere andere bewoners, wel juridische stappen.

Aan een eerder verzoek van de gemeente aan bewoners om te veel ontvangen vergoedingen voor transportkosten terug te betalen, hebben acht bewoners nog geen gehoor gegeven. In deze gevallen gaat Eindhoven nu een incasso¬ traject in gang zetten. Verder hebben B enWnu bepaald dat bewoners bij de huuropzegging van een woonwagenstandplaats ‘in principe’ alleen recht hebben op een tegemoetkoming in verhuisen inrichtingskosten van 5.755 euro. Ook zijn met Wooninc. afspraken gemaakt over de verplaatsing van de vijf wagens die nu nog op de Joost de Momperstraat staan.

Voor Torunoglu is het project Orgelplein nu afgerond. Het justitieel onderzoek naar gesjoemel door de weggestuurde ambtenaar die de verplaatsing van de wagens begeleidde, loopt nog steeds. „Dat ligt bij het openbaar ministerie. Wij zetten nu een streep onder dit dossier.”

Lees hier eerdere verklaring van Wooninc.: 'Orgelplein en vermeende verzakkingen' 

In overzicht
- Nieuw aangelegde woonwagenlocatie in Tongelre telt 21 woonwagens en 2 woonwagenwoningen.
- De wagens zijn eigendom van de bewoners, corporatieWooninc. is eigenaar van de ondergrond en van de 2 woonwagenwoningen.
- De bewoners huren de standplaats van Wooninc.
- In mei 2010 zijn de eerste woonwagens geplaatst. Al enkele weken later klagen bewoners over zettingen als gevolg van verzakkingen.
- Juni/september 2010: eerste onderzoeken naar verzakkingen. Naar aanleiding daarvan besluit de gemeente de grond te laten injecteren met waterglas.
- Vanaf 2011: nieuwe klachten over vermeende verzakkingen.
- 1,9 miljoen euro: bedrag dat gemeente heeft uitgegeven om funderingsproblemen aan te pakken.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.