Picuskade ontstaat door te bouwen op fundamenten van toen

16-05-2018

Op de locatie tussen het DAF Museum en het NRE-terrein in Eindhoven, aan het Eindhovens Kanaal, ontstaat Picuskade. Een nieuw stukje Eindhoven, gebouwd op de fundamenten van toen.

Picuskade is ontwikkeld door Wooninc. en is een samenwerking tussen Wooninc., Bouwinvest Residential Fund, Interesting Vastgoed en het DAF Museum. Overige betrokken partijen zijn projectmanagementbureau Laride, architect Diederendirrix en aannemer Hurks.

Woonaanbod voor diverse doelgroepen
Op deze unieke locatie, op loopafstand van het centrum van Eindhoven en met alle voorzieningen bij de hand, worden in totaal 248 woningen gebouwd: 113 vrije sector huurappartementen, 85 studio’s, 18 tweekamerappartementen in de sociale huursector en 32 koopwoningen. Een gevarieerd woonaanbod voor diverse doelgroepen. Daarnaast worden er 257 parkeerplaatsen gerealiseerd; 193 in de kelder van het complex en nog eens 64 op maaiveldhoogte.

Meer expositieruimte DAF Museum
Ook de uitbreiding van het DAF Museum met ruim 1.100 m2 expositieruimte is een onderdeel van het project. Het DAF Museum heeft behoefte aan meer tentoonstellingsruimte en kan hierdoor niet alleen de collectie uitbreiden, maar ook de presentatie verder professionaliseren en meer wisseltentoonstellingen aanbieden.

Op de fundamenten van toen
Vroeger maakte het Picusterrein onderdeel uit van het industriegebied langs het Eindhovens Kanaal. Vanaf 1883 zijn op dit terrein de Picusfabrieken opgericht. Picus is Latijn voor specht. Het wekt dan ook weinig verwondering dat in deze fabrieken sigarenkisten en later ook andere houten producten werden gefabriceerd.

Historie
De ontwikkelingen in het plangebied Picuskade gaat terug naar 1999. Wooninc. was eigenaar van de gronden van de Picusfabriek. Er werden plannen gemaakt om op het terrein woningbouw te ontwikkelen. In samenspraak met de buurt is toegewerkt naar een integrale ontwikkeling van het plangebied. Dit omvatte het DAF Museum, NRE en Picus. In fase 1 zijn in deze ontwikkeling in 2009 door Wooninc. 122 woningen opgeleverd. Fase 2 van het plangebied omvat uitbreiding van het DAF Museum en woningbouw. Helaas heeft dit plan vanwege doorlooptijden rondom de verwerving van gronden, de introductie van een ecologische verbindingszone en procedures bij de Raad van State een vertraging opgelopen. Dat is achter de rug. We zijn trots dat we nu met volle kracht bouwen aan een nieuw stukje Eindhoven!

Officiële handeling
Op 15 mei vierden we de start van de bouw met de partners en alle projectbetrokkenen. Een mooi moment om te toasten op de samenwerkingen en deze prachtige aanvulling voor de stad.

Planning
Op 1 oktober 2017 is aannemer Hurks gestart met de eerste voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting worden de woningen en de uitbreiding van het DAF museum medio 2019 opgeleverd. Op dat moment is 14.200 m3 beton gestort, zijn er 621 heipalen de grond ingegaan, is 710 kilo staal verwerkt, zijn 750.000 stenen gemetseld en is er 25.500 m2 vloer gerealiseerd. En dit allemaal om in de toekomst te genieten van een nieuw stukje Eindhoven.

Verhuur/verkoop
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief op www.picuskade.nl. De verkoop van de woningen is ondertussen gestart via Van Santvoort Makelaars.

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.