Plasticvrije woongebouwen

02-04-2019

Plastic rietjes, roerstaafjes, bestek, bekertjes of wegwerpbakjes: onze woongebouwen komen ze niet meer in. Eind vorig jaar nam huismeester Ludo Verhees het initiatief om plastic in het Pieter Eiffhuis te verbannen. Nu, minder dan een half jaar later, hebben al zijn collega-huismeesters zijn goede voorbeeld gevolgd.  

Aanleiding voor het verbannen van plastic was het wekelijkse friet-uurtje op vrijdag. Ludo: “We serveerden de friet, snacks en sausjes altijd in plastic bakjes, net als de friettent. Ik heb toen eens uitgerekend hoeveel plastic afval we op jaarbasis creëerden. Tussen de 10.000 en 15.000 bakjes per jaar, alleen al in het Pieter Eiffhuis!”

Chique frietjes eten
Ludo besloot om over te stappen op borden. “Dat is stukken duurzamer en eet bovendien veel fijner. Ik overlegde met onze vrijwilligers. Die dachten dat bewoners zouden protesteren. Friet uit een plastic bakje, dat hoort toch een beetje bij het friettentgevoel! Ik vond dat we het gewoon moesten doen. We hebben tenslotte een hele goede reden: ons aandeel in de plastic soep kleiner maken.”

De reacties waren een stuk positiever dan verwacht, vertelt Ludo: “Na het eerste duurzame friet-uurtje stroomden de complimenten binnen. Mensen vonden het wel chique, frietjes eten van een bord. Ook vonden ze het duurzame initiatief heel goed.”

Goed voorbeeld doet volgen
De rest van de huismeesters reageerde enthousiast op het initiatief van Ludo. Samen keken ze hoe ze allemaal van het plastic af kunnen. Ludo: “We gebruiken nu eigenlijk voor alles borden, glaswerk en bestek. Alleen de rietjes zijn vervangen door een biologisch afbreekbare variant. Nog steeds afval, maar wel een stuk duurzamer.”

Ludo heeft met zijn initiatief duidelijk het duurzame vuurtje aangewakkerd bij de huismeesters: “Duurzaamheid is nu een terugkerend item op de agenda van ons maandelijkse overleg. We brainstormen nu regelmatig samen over hoe we nog verder kunnen verduurzamen. Wie weet wat daar nog meer voor moois uit komt!”

 

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.