ED: Redden corporaties kost meer

31-08-2012
ED: Redden corporaties kost meer

 

Eindhovens Dagblad 31 augustus 2012

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting wil meer geld kunnen eisen van gezonde woningcorporaties als er weer een collega- organisatie in geldnood komt.  Corporaties mogelijk tot vijf keer zoveel kwijt. 

Onrust bij woningcorporaties in Nederland. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting ( CFV) kondigt in een recente brief aan, dat het meer geld wil kunnen claimen van gezonde corporaties als er weer een woonstichting financiële brokken heeft gemaakt en moet worden gered. 


Als het voorstel het redt bij de minister, kan het zijn dat corporaties tot vijf keer zoveel moeten bijdragen aan het saneringsfonds dan tot dit moment mogelijk is. „Dat is wel een heel grote stap”, zegt Evert Leideman van de Zwolse woningcorporatie DeltaWonen. Het zou in het geval van DeltaWonen ertoe kunnen leiden dat er jaarlijks 3,75 miljoen euro moet worden bijgelegd. Corporaties zijn solidair met elkaar, dat hebben ze afgesproken. Dit zorgt ervoor dat ze goedkoop kunnen lenen op de kapitaalmarkt en dat is veel waard: alle bijna vierhonderd corporaties zijn goed voor een geleend vermogen van 86 miljard euro. Bij een rentevoordeel van een procent, scheelt dat 860 miljoen. 

Daar staat tegenover dat ze in geval
 van problemen bij een corporatie, allemaal voor maximaal een procent van de huuromzet kunnen worden aangeslagen. Deze zogenoemde saneringsbijdrage van 120 miljoen euro per jaar, leek altijd royaal voldoende. Tot de corporatie Vestia in de problemen kwam doordat het zijn geld in derivaten had gestopt en op een miljardenstrop afstevende. 

Alle corporaties moeten bloeden om Vestia te redden. Een aantal grote en middelgrote corporaties waaronder DeltaWonen bereid al juridische stappen voor. Eind van het jaar wordt duidelijk of die procedure wordt doorgezet. Ondertussen
 komt nu het voorstel van het CFV. 

Leideman vraagt zich af of het CFV meer weet en zich voorbereidt op nog meer lijken in de kast. Afgelopen week werd bekend dat WoonInvest uit Voorburg ook door derivaten in de problemen is gekomen.
 

Jan van der Moolen, directeur van het CFV, snapt dat het zuur is, maar zegt tegelijkertijd dat de pot van het waarborgfonds leeg is na het redden van Vestia en WSG uit Geertruidenberg.
 

„Elke andere aanvraag kunnen we niet honoreren. Daarom moeten we verhogen.” De ontwikkelingen in de branche waarbij volop wordt afgeboekt op gronden en projecten, stemt hem ‘ pessimistisch’. Hij wijst er tegelijkertijd op dat de branche jarenlang profiteerde van de structuur van onderlinge waarborg.
 

„Ook corporaties hebben er belang bij dat het stelsel in stand blijft.”

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.