‘Sportclubs blijven, en ‘ t Hazzo afstoten’

16-05-2012

Eindhovens Dagblad 16 mei 2012

door Wout van Arensbergen

WAALRE – De Waalrese raad kwam gisteravond met een eisenlijst die de collegeplannen met onder meer sportparken en gemeenschapshuizen omgooit. Volgende week beslist de raad met welke opdrachten wethouder Van Dalen daadwerkelijk aan de slag moet. Van de voorstellen van het Waalrese college bleef gisteravond niet veel intact. Geen verrassing na de twee commissievergaderingen van vorige week. Die stonden bol van kritiek op de plannen van wethouder Piet van Dalen.

De gewenste bezuiniging van 423.000 euro in 2013 staat nog overeind. Maar over de weg daar naartoe had de raad hele andere ideeën. Die moeten volgende week dinsdag nog wel bekrachtigd worden. Honkbalclub DVS mag blijven leven, DVS hockey blijft in Aalst, en van zalencentrum ‘ t Hazzo moet worden bekeken of de gemeente deze niet beter kan verkopen. Gemeenschapshuis De Pracht sluit niet en Het Klooster wordt geen bedrijf. En de bieb komt niet zonder enige twijfel in ‘t Hazzo.

Ondanks alle aanpassingen vond Van Dalen niet dat hij veel werk voor niets had geleverd. Met name in de sportparkendiscussie leverde hij in overleg met de verenigingen verschillende plannen aan. Nu de raad kiest voor een ander voorstel – aanpassingen op het sportpark in Aalst en niet voor verplaatsing van de hockeyclub naar Waalre – kan de honkbalclub blijven bestaan. Tot opluchting van Van Dalen. „Ik had het er moeilijk mee.”

De gemeenschapshuizen zijn een ander verhaal. Daar ontbrak volgens de raad ieder overleg met betrokken besturen. Dat moet alsnog gebeuren. De Pracht vinden de meeste partijen te waardevol voor de wijk om te sluiten. En Het Klooster vercommercialiseren, brengt huurverhogingen met zich mee die verenigingen niet kunnen opbrengen. Naar verkoop van ‘zorgenkindje’ ‘t Hazzo – nu gerund door Wooninc. – was nog niet gekeken. Dat mag de wethouder de komende maanden gaan doen.

En de sportclubs en gemeenschapshuizen moeten van de raad zelf hard gaan nadenken over stevige kostenbesparingen.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.